Glukos, monosackarider, disackarider, polysackarider
Hej!
Glukos är ju en monosackarid (innehåller 1 sockermolekyl).
Men jag fattar inte strukturen på det hela, t.ex. mellan glukos och fruktos och mellan en monosackarid och t.ex. en poly eller disackarid.
Jag har sökt på wikipedia och så, men det är inget jag hittar.
Är det någon som kan förklara?
Alla är molekyler, mono-, di-, polysackarider. Skillnaden ligger i antalet enskilda kolhydratenheter (eller monosackaridehenter) de består av.
Glukos och fruktos är två exempel på monosackarider.
Just dessa två monosackarider binds till varandra för att bilda sackaros - en disackarid.
Om många glukosmolekyler binds till varandra i en lång sträng (likt en kedja) fås bl.a. stärkelse - en polysackarid (poly=många).
mag1 skrev:Alla är molekyler, mono-, di-, polysackarider. Skillnaden ligger i antalet enskilda kolhydratenheter (eller monosackaridehenter) de består av.
Glukos och fruktos är två exempel på monosackarider.
Just dessa två monosackarider binds till varandra för att bilda sackaros - en disackarid.
Om många glukosmolekyler binds till varandra i en lång sträng (likt en kedja) fås bl.a. stärkelse - en polysackarid (poly=många).
Ja, precis. Men vad är det som skiljer glukos och fruktos för exempel? Har dom någon slags sidogrupp som fetter eller på vilket sätt strukturmässigt?
För som jag förstått det så består dom båda av samma sak.
Det är precis samma atomer i glukos som i fruktos, men de sitter ihop på lite olika sätt.