glukos fråga 1
Hej!
JAg har fastnat på denna uppgift, förstår inte riktigt hur man tar hänsyn till optisk isomeri på sista bilden, blir tacksam för hjälp!
Hur uppstår optisk isomeri för glukos?
Om du inte vet står detta i kursboken eller på wikipedia. Glukos förekommer i två olika former när den är i ringform alfa/beta, därför fås isomer (men mer om det i boken/wiki).
Återkom om du fastnar.
optisk isomeri uppstår väl när linjära glukosmolekyler ska bilda en cyklisk molekyl. I boken står det följande "en linjär glukosmolekyl böjs så att hydroxylgruppen på kolatom nummer fem närmar sig aldehydgruppen. När detta sker kan hydroxylgruppens syreatom utnyttja ett av sina fria elektronpar för att bindas till aldehydgruppens kolatom. Samtidigt släpper hydroxylgruppen sin väteatom som får flytta till aldehydgruppens syreatom. Efter denna reaktion har det bildats en cyklisk molekyl i vilken fem kolatomer och en syreatom bildar hörnen i en sexhörning. Det bildas två olika ringformade optiska isomerer då en glukosmolekyl sluts. Det beror på att väteatomen och hydroxylgruppen på kolatom nummer 1 kan råka hamna i olika riktningar. De båda cykliska glukosisomererna kallas α-glukos (alfa-glukos) respektive β-glukos (beta-glukos)." men förstår inte riktigt vad som menas
Det är helt enkelt två olika isomerer som kan bildas av glukos i ringform, alfa/beta. Titta och jämför alfa/beta glukos så ser du skillnaden vid kolatomen 1, där hydroxigruppen antingen pekar upp eller ner - dessa är isomerer. I den sista bilden är positionen av alfa/beta utritad (på kolet längst till höger) - och därmed är även isomerin för glukos utritad. Detta till skillnad från "bild 2" som inte innehåller denna isomer-information.
men glukos kan väl vara både a och b? hur bestämmer man då vilken isomer man ska rita upp?
Visst kan det vara både alfa/beta, men frågan var "rita strukturformeln för glukos" - så du kan välja fritt!
Och på A-nivå så inkluderar svaret den optiska isomerin, men då det är att rita behövs inte alfa/beta anges.