4 svar
353 visningar
rohanzyli 177 – Fd. Medlem
Postad: 28 nov 2017 17:49

Glukoneogenes och Protein kinas A

Hej!

Proteinkinas A stimulerar till glukoneogenes i några steg, samtidigt katalyserar den nedbrytningen av triglycerider till fettsyror. Varför gör den det? Jag förstår inte varför. Glukoneogenes bildar ju glukos för att vi har för mycket ATP som proteinkinas A stimulerar bl.a. varför vill den då bryta ner fetter samtidigt för att bli glukos?

jag menar fetter är ju energirika lagringar precis som man är ute efter i glukoneogenesen också?

SvanteR 2753
Postad: 29 nov 2017 08:20

Både glukoneogenes och lipolys (dvs nedbrytning av triglycerider till fettsyror och glycerol) är processer som kroppen sätter i gång när maten i magen börjar ta slut. Därför är det ganska logiskt att de regleras på liknande sätt.

 Men de två processerna har olika syfte. Neoglukogenesen är till för att bygga upp glukos. Det behöver nämligen alltid finnas en viss mängd glukos i blodet. Lipolysen är till för att generera energi. De fettsyror som bildas bryts sedan ner ännu mer, för att kroppen ska få energi. 

SvanteR 2753
Postad: 29 nov 2017 08:23

Sedan skriver du något om ATP och proteinkinas A som jag inte riktigt förstår. Proteinkinas A stimuleras inte av ATP utan av cykliskt AMP (cAMP). cAMP är en signalsubstans som bildas i cellen som respons på olika signaler utifrån. 

rohanzyli 177 – Fd. Medlem
Postad: 29 nov 2017 09:27

Menade att proteinkinas A stimulerar till glukoneogenes om vi har mycket ATP i cellen? Men proteinkinas A stimuleras ju av cAMP som du säger.

En till fråga som är förvirrande: Glykolys sker för att vi behöver få energi, glukoneogenes sker väl för att vi har låg energi och att vi behöver mer energi till hjärna b.la.? Vad är skillnaden i det ?

SvanteR 2753
Postad: 29 nov 2017 10:52 Redigerad: 29 nov 2017 10:52

När man börjar lära ut biokemi så pratar man ofta om en slags allmän cell som kan allting och gör allting. Men när man ska få en lite djupare förståelse hjälper det att komma ihåg att olika sorters celler gör olika saker.

Det kan till exempel vara så att man är hungrig för att man inte fått mat på länge. Man har ingen mat i magen och glykogenet i levern börjar ta slut. Då bryter muskelceller ned protein och tillverkar glukos från aminosyrorna med hjälp av neoglukogenesen. Sedan exporteras det ut till blodet. Hjärnceller tar upp glukos från blodet och använder det till glykolys. Men det är aldrig samma cell som kör både glykolys och neoglukogenes på full fart samtidigt. 

Svara
Close