Glödlampor
Vad händer med strömmen när den inte är sluten kommer den fortfarande gå igenom den första lampan för om den gör det så borde ju den lysa samma som tidigare och om den inte gör det så borde C lysa svagare och A borde väl lysa detsamma?
Det gäller att hålla koll på att så fort du sluter strömbrytaren blir det en parallellkoppling vid B och C vilket ändrar hela kretsens ersättningsresistans (och därmed den totala strömmen som flyter genom kretsen).
Ett tips är att komma ihåg att vi fortfarande kan använda våra kära formler, trots att vi inte vet exakt hur stor resistansen eller spänningen är. Jag visar hur vi gör när strömbrytaren inte är sluten, så får du göra det andra fallet.
Låt oss kalla batteriets polspänning för och resistansen i varje lampa . I fallet när strömbrytaren inte är sluten går ingen ström genom lampa B. Det handlar då helt enkelt om en vanlig seriekoppling av lampa A och C. Båda har resistansen , så ersättningsresistansen blir . Ohms lag ger sedan att totala strömmen genom kretsen blir:
Eftersom kretsen i detta fall är en rak seriekoppling kommer all ström att passera genom både lampa A och C. Vi får därför att strömmen i dessa helt enkelt blir:
Gör nu samma sak fast i fallet då strömbrytaren är sluten. Du kommer få liknande uttryck för och , som du kan jämföra med detta, och på så sätt avgöra ifall lamporna lyser svagare eller starkare.
När "S" sluts så:
- Minskar den totala resistansen i kretsen och IA ökar ---> lampan "A" lyser starkare
- För att IC åtminstone ska bibehålla sin strömstyrka måste IA minst fördubblas
(IA = IB + IC = 2IC), vilket inte är fallet ---> lampan "C" lyser svagare
Går det inte igenom en ström genom C när kretsen inte är sluten?
Fotbollskillen12 skrev:Går det inte igenom en ström genom C när kretsen inte är sluten?
Jo, det går ström genom C i båda fallen.