3 svar
48 visningar
NA4089 11
Postad: 27 aug 18:00

Global Ekonomi

Hej, jag har ett flervalsalternativ test imorgon som handlar om global ekenomi, idag kollade vi på en film och antecknade viktiga ord, har någon tips för det bästa sättet att minnas begrepp?

fner 1272
Postad: 27 aug 18:51

Försök relatera det till saker du redan kan, oavsett hur liten sak det är så hjälper sambanden hjärnan att komma ihåg. Vill du ge ett exempel på ett begrepp som du behöver kunna (+ dess beskrivning)?

NA4089 11
Postad: 27 aug 20:04

Ett ord är frihandel och innebär att köpa något av ett land som är med i EU och då blir det inga extra avgifter

fner 1272
Postad: 28 aug 10:16

Okej! Kanske vet du att USA inte är med i EU? Ju tokigare exempel desto roligare blir det att minnas. Här är ett extremt exempel.

Du skulle gå kunna tänka dig att vi vill köpa en riktigt saftig hamburgare från USA (inte medlem i EU) för att äta till middag. Tyvärr är det förutom fraktkostnaden dyrt att betala avgifter för tull och andra kvoter. Den totala kostnaden för burgaren blir 500 kr (en riktigt dyr middag). Dagen efter har du det lite knapert på kontot så du får istället beställa en bratwurst från Tyskland (medlem i EU). Som tur är slipper du betala tullavgifter och middagen landar på 50 kr. 

Det är alltså dyrare att handla från länder utanför EU eftersom det tillkommer extra kostnader för det som ska importeras. 

Svara
Close