2 svar
100 visningar
cylotic123 32 – Fd. Medlem
Postad: 9 apr 2021 12:40

Glaciärer på molekylär nivå-Jämvikter

Hej! 

 Förklara på molekylär nivå varför glaciärer i Arktis består av sötvatten.

Vad menas i frågan när det sägs att det ska förklaras på molekylär nivå? Jag vet att glaciärer bildas på landet där det är för kallt för snön att smälta och att det pga. av snöns vikt "pressas ihop" till is vilket mer eller mindre är en förklaring på varför de består av sötvatten. 

Men jag vet även att isbildningen som sker på havet gör att iskristallerna inte innehåller salt utan koncentreras i fickor med ofruset vatten mellan kristallerna. Detta är en A fråga så räcker det att ta upp att salt sänker fryspunkten genom att göra det svårt för vattenmolekyler binda till varandra och bilda iskristaller? Och att salt rubbar jämvikten mellan is och vatten vid fryspunkten? 

Är det något jag missar i denna fråga? 

Tack på förhand. 

Jag tror att man är ute efter att det bildas is av sötvatten när saltvatten fryser, dvs saltets joner stängs ute från iskristallerna. Det beror nog dels på att vatten kan binda ganska effektivt till sig själv och att isstrukturen skulle förstöras om det fanns joner i kristallerna. Sen tänker jag även att vattenmolekylerna är mer låsta i sina positioner när de bildar is jämfört med flytande vatten. När ett salt löses i flytande vatten så attraheras de negativa ändarna hos vattenmolekylerna (som ju är dipoler) av de positiva jonerna och lägger sig runt dem. Samtidigt attraheras molekylernas positiva ändar av de negativa jonerna och lägger sig runt dem. Det är inte möjligt i en iskristall eftersom molekylerna inte är lika lättrörliga.

cylotic123 32 – Fd. Medlem
Postad: 10 apr 2021 13:35

Tack för hjälpen! 

Svara
Close