Giftiga syror och biobränsle
Hej, behöver hjälp med två saker.
Hur skulle man kunna avgöra om de två lättaste syrorna (metanol och etanol) är giftiga?
Vet inte riktigt hur jag ska tänka här, är det bara att dricka och testa?
Varför är biobränsle ett bra alternativ även om det använder koldioxid?
Är det för att den använder växter vid sin tillverkning och växterna tar upp koldioxid?
Fråga två struken då det bryter mot reglerna - se inlägg nedan. /Dracanea, moderator
Obsteleteplop1 skrev:Hej, behöver hjälp med två saker.
Hur skulle man kunna avgöra om de två lättaste syrorna (metanol och etanol) är giftiga?
Vet inte riktigt hur jag ska tänka här, är det bara att dricka och testa?Varför är biobränsle ett bra alternativ även om det använder koldioxid?
Är det för att den använder växter vid sin tillverkning och växterna tar upp koldioxid?
Metanol och etanol är alkoholer, inte syror, så jag förstår inte din fråga.
Gör en separat tråd för den andra frågan.
Smaragdalena skrev:Obsteleteplop1 skrev:Hej, behöver hjälp med två saker.
Hur skulle man kunna avgöra om de två lättaste syrorna (metanol och etanol) är giftiga?
Vet inte riktigt hur jag ska tänka här, är det bara att dricka och testa?Varför är biobränsle ett bra alternativ även om det använder koldioxid?
Är det för att den använder växter vid sin tillverkning och växterna tar upp koldioxid?Metanol och etanol är alkoholer, inte syror, så jag förstår inte din fråga.
Gör en separat tråd för den andra frågan.
Förlåt menade de två enklaste alkoholerna.
De enzymer vi har i kroppen brukar ta hand om kolatomerna två och två, när olika biomolekyler bryts ner. Vilken av alkoholerna fungerar detta för? Vilken av dem funkar det inte för?
Det funkar väl för etanol, men inte metanol.
Men vad för experiment skulle man kunna utföra för att veta om alkoholerna är giftiga?
Varför skulle man vilja göra ett experiment på något som är så välkänt? Det skulle vara högst oetiskt, vare sig det handlar om laboratoriemöss eller människor.
I kroppen bryts alkoholer som etanol och metanol i två steg. I det första steget omvandlas alkoholgruppen (OH) till en aldehyd (COH). Och i det andra omvandlas den bildade aldehyden till en karboxylsyra (COOH).
Det som skiljer etanol och metanol åt är hur nedbrytningsprodukterna påverkar vår kropp. När metanol bryts ner (genom oxidation) bildas först formaldehyd. Formaldehyden är en ganska reaktiv aldehyd, som kan reagera i kroppen och ge skadliga förändringar (på bl.a. proteiner). Formaldehyden omvandlas sedan till myrsyra i kroppen. Myrsyran är en ganska sur syra, så den kan påverka kroppens surhetsgrad (pH) mer än vad etanolens nedbrytningsprodukt ättiksyran gör. Och även myrsyran kan ge upphov till oönskade kemiska förändringar i kroppen. Så tillsammans ger dessa förändringar och den surare miljön i kroppen metanolen giftigare än etanolen.
Vill du undersöka experimentellt vilken alkohol som är giftigast kan du t.ex. använda väl valda mikroorganismer eller odlade celler. Och genom tillsätta alkoholen i ökande mängder till cellerna kan du se vid vilken koncentration cellerna börjar dö. Vissa insekter skulle nog även gå att använda. Kanske inget du kan göra i köket direkt men betydligt mer acceptabelt än att använda t.ex. djur eller människor.
Obsteleteplop1, det är inte tillåtet att ha fler frågor i samma tråd. Detta då det snabbt blir förvirrande. I framtiden, skapa en separat tråd för varje uppgift istället. Har du frågor är du mer än valkommen att skriva till en valfri moderator. /Dracaena, moderator