Genetik - korsningsschema
Jag har funderat länge på en uppgift med korsningsschema, men kan inte komma fram till genotyperna till de olika fenotyperna. Uppgiften ser ut så här:
Det finns 4 typer olika tjurhorn; långa, krulliga, nedåtpekande och tjocka.
När man korsar lång och lång blir F1 nedåtpekande.
När man korsar krullig och krullig blir F1 nedåtpekande.
När man korsar tjock och tjock blir F1 9 nedåtpekande, 3 långa, 3 krulliga och 1 tjock.
Alltså:
lång x lång = F1, nedåtpekande
krullig x krullig = F1, nedåtpekande
tjock x tjock = F1, 9 nedåtpekande, 3 långa, 3 krulliga, 1 tjock
Jag undrar därför hur en korsning mellan tjock och tjock kan resultera i att endast 1/16 av avkommorna blir tjock. Vilka av dessa är hybrider? Och hur ser genotyperna ut?
Tack för att du läser igenom det här!
Från de tre första korsningskombinationerna verkar det vara mer än en gen som är inblandad.
För korsningen av tjock med tjock, får du det klyvningstalen för dihybrid klyvning, vilket säger dig att det är mer än en gen som är inblandad.
mag1 skrev:Från de tre första korsningskombinationerna verkar det vara mer än en gen som är inblandad.
För korsningen av tjock med tjock, får du det klyvningstalen för dihybrid klyvning, vilket säger dig att det är mer än en gen som är inblandad.
Ja, jag hade kommit fram till det, dock tack ändå! Jag har då endast svårare att förstå hur en korsning mellan tjock och tjock kan resultera i att endast 1/16 av avkommorna blir tjock...
Det kommer sig av att det är två olika anlag som styr fenotypen (horntypen). Klyvningstalet 1/16 för just tjocka horn kommer sig av att bägge anlagen för tjocka horn är recessiva. Vilket för att fenotypen endast ses när F1 generationen är homozygot för båda de recessiva anlagen.