Genetik
Hej,
Jag behöver en detaljerad förklaring till hur man svarar på denna fråga.
Vilken aminosyrasekvens bygger följande DNA sträng upp.
AATGCTTCGTTGATGCTA
Hej och välkommen till Pluggakuten. Hur långt har du kommit själv med frågan?
SvanteR skrev:Hej och välkommen till Pluggakuten. Hur långt har du kommit själv med frågan?
Hej,
jag har inte kommit någonstans då jag inte vet hur jag ska ens tänka här.
Titta på tre bokstäver åt gången. Börja med att slå upp AAT i din formelsamling. Vilken aminosyra motsvarar det?
Smaragdalena skrev:Titta på tre bokstäver åt gången. Börja med att slå upp AAT i din formelsamling. Vilken aminosyra motsvarar det?
AAT bör motvara Leucin
jag använder tabellen som finns med i min kursbok
Det stämmer, nu vet du att den första aminosyran som DNA-sekvensen kodar för är leucin. Så då tar du bara nästa triplett (grupp om tre stycken) av nukleotidbaser - GCT - och ser efter vad den kodar för aminosyra. På så vis översätter du DNA-sekvensen till aminosyrasekvensen. Ibland kan det vara enklare att skriva dem under varandra med ett mellanrum mellan tripletterna, t.ex.
AAT GCT TCG TTG ATG CTA
Leu ? ? ? ? ?
mag1 skrev:Det stämmer, nu vet du att den första aminosyran som DNA-sekvensen kodar för är leucin. Så då tar du bara nästa triplett (grupp om tre stycken) av nukleotidbaser - GCT - och ser efter vad den kodar för aminosyra. På så vis översätter du DNA-sekvensen till aminosyrasekvensen. Ibland kan det vara enklare att skriva dem under varandra med ett mellanrum mellan tripletterna, t.ex.
AAT GCT TCG TTG ATG CTA
Leu ? ? ? ? ?
Leu Arg ser Asn Tyr Asp
Räcker detta som svar på frågan?
Ja det är den aminosyrasekvens som DNA-strängen kodar för (eller som innehåller informationen om hur sekvensen kan "byggas upp").
mag1 skrev:Ja det är den aminosyrasekvens som DNA-strängen kodar för (eller som innehåller informationen om hur sekvensen kan "byggas upp").
Hinner du kolla en följdfråga med mig?
Testa, och ställ frågan!
mag1 skrev:Testa, och ställ frågan!
Frågan handlar om mutation och vilka konsekvenser den kan medföra.
Om sker en mutation (tex vid celldelningen) som leder till att andra kvävebasen på sekvensen byts ut mot ett T, så att sekvensen ser ut så här ATTGCTTCGTTGATGCTA
vad skulle det kunna få för konsekvenser?
Jag tänkte såhär, enligt tabellen ovan ATT blir en stopp kodon vilket betyder att sekvensen avbryts och blir väldigt kort.
låter det som ett vettigt svar. Om inte hur kan jag svara på en sådan fråga?
Det stämmer, ATT kodonet i DNA sekvensen, blir UAA i mRNA som är ett av stop-kodonen. Ribosomens mRNA translation/proteinsyntes stannar när den läser av ett stop-kodon, och inga fler aminosyror mer adderas till aminosyrasekvensen som redan bildats - och aminosyrasekvensen blir då för kort.
Men vad kan en för kort aminosyrasekvens få för konsekvenser för det t.ex. ett protein som håller på att syntetiseras?
mag1 skrev:Det stämmer, ATT kodonet i DNA sekvensen, blir UAA i mRNA som är ett av stop-kodonen. Ribosomens mRNA translation/proteinsyntes stannar när den läser av ett stop-kodon, och inga fler aminosyror mer adderas till aminosyrasekvensen som redan bildats - och aminosyrasekvensen blir då för kort.
Men vad kan en för kort aminosyrasekvens få för konsekvenser för det t.ex. ett protein som håller på att syntetiseras?
Även det proteinet som syntetiseras blir kort och ej fungera
jag kommer inte på något mer. Alltså jag har ingen aning vad en kort protein kan orsaka för problem.
Ja att det för korta proteinet inte blir som vanligt (rätt struktur) och därför inte fungerar som vanligt är en tänkbar konsekvens. Det för korta proteinet kan även brytas ner för att cellen känner igen att det förkorta proteinet avviker från hur proteiner brukar se ut.