GC eller LC
Är det så att GC är bättre för små mängder av ett prov och LC bättre för större mängder och HPLC absolut bäst för större mängder?
Tack på förhand
Jag förstår inte din fråga ,injektionsvolymen i en HPLC beror på dimensionen på den stationära fasen. Rent krasst så kan man injicera mer i en HPLC. Det är inte den viktiga skillnaden mellan dessa.
Okej, men hur bör man tänka när man ska välja mellan dessa tre olika seperationsmetoder?
tack på förhand
Hur har du tänkt själv?
Undrar du bara över vilket system som är bäst baserat på mängden material som skall separeras?
HPLC är dyrt så därför är LC bättre och GC kan väl enbart separera mindre mängder så den är sämst. Så rangordningen från bästa metod till sämsta blir:
LC, HPLC, GC
Tack på förhand
852sol skrev:HPLC är dyrt så därför är LC bättre och GC kan väl enbart separera mindre mängder så den är sämst. Så rangordningen från bästa metod till sämsta blir:
LC, HPLC, GC
Tack på förhand
Du kan inte basera ett analysinstruments prestanda på priset av instrumentet är.
Det här är ganska lätt. Ställ upp din frågeställning om VAD du vill ha ut för information och välj sedan metod därutefter.
Sen vet jag inte vad du menar med det här - " GC kan väl enbart separera mindre mängder så den är sämst.".
Det beror på vad du vill separera och från vad. En del ämnen går inte att förgasa, en del gärna.
Det beror på vad du vill uppnå, t.ex. etanol kan renas med alla de tre metoderna du nämner men inte salter.
Men om man exempelvis ska analysera ett prov med 1-propanol och man väljer mellan mellan HPLC eller LC. Kan man då t.ex. analysera så här: HPLC är överlägset bäst då en maskin utför analysen och det minimerar risken för felkällor, då LC ofta utförs i en kolon. Är det så man kan analysera typ?
Tack på förhand
GC använder också en kolonn. Som Mag1 nämner så beror det om om ämnet är flyktigt eller inte - dvs. har ditt analyt en låg kokpunkt så väljer du gärna en GC.