Gastryck
Om en gas är instängt i en behållare, vad menas då med gastryck? Är trycket mot botten större än på toppen?
Nej, man menar det tryck som gasmolekylerna ger upphov till mot behållarens väggar när de kolliderar med dessa.
Teraeagle skrev:Nej, man menar det tryck som gasmolekylerna ger upphov till mot behållarens väggar när de kolliderar med dessa.
Är trycket det samma överallt?
I all praktisk mening och i alla fall där du behöver räkna med trycket, så ja. Jag antar att man teoretiskt sett kan få ett mätbart högre tryck i botten ifall du har en enormt hög behållare.
Teraeagle skrev:I all praktisk mening och i alla fall där du behöver räkna med trycket, så ja. Jag antar att man teoretiskt sett kan få ett mätbart högre tryck i botten ifall du har en enormt hög behållare.
Tack för svaret.
Men är det inte så att molekylerna i behållaren påverkas av tyngdkraften? Så det måste alltid vara högre tryck i botten.
Jo, i teorin. Fast du skulle aldrig kunna mäta den skillnaden i praktiken såvida du inte har något extremt känsligt instrument.
Teraeagle skrev:Jo, i teorin. Fast du skulle aldrig kunna mäta den skillnaden i praktiken såvida du inte har något extremt känsligt instrument.
Tack för hjälpen!
Gaser karaktäriseras av att ha väldigt låg densitet varför vikten av en given gasvolym och därmed tryckskillnaden mellan två punkter i volymen generellt är låg.
Den är dock inte omätbar, utan för densiteter jämförbara med fri luft är det runt 10Pa per meter i höjdskillnad. Eller 1Pa per dm. Detta rätt lite men är fullt mätbart med en elektrisk trycksensor och en barometer kan användas som en grov altimeter på skalor över 1 eller 10m. (Kan uppskattas utifrån tryckformeln föför Pascals lag.)
Däremot är sådana tryckskillnader irrellevanta i många beräkningar då det statiska trycket samma volymer uppvisar oberoende av gravitation är 10^5 Pa så korrektioner med avseende på topp och botten i behållare är tiondelars promille av aktuella tryck.
För lite överslagsräkningar.