16 svar
7205 visningar
iggen 5 – Avstängd
Postad: 8 apr 2019 21:27 Redigerad: 8 apr 2019 23:35

Går religion och vetenskap att förena eller är de oförenliga

Personligen anser jag att man ska hålla isär religion och vetenskap och istället låta dem komplettera varandra eftersom det är två helt olika saker i min värld, vetenskapen studerar och förklarar naturen medan religionen ägnar sig åt frågor som rör mening, värderingar och moral. Vetenskap ger inte svar på religiösa frågor och religion ger inte svar på vetenskapliga frågor.

I de stora hela så har jag en mer naturalistisk syn på världen. Jag tror på ett monistiskt universum, dvs. att naturen är den ultimata verkligheten. Jag tycker inte att religiösa föreställningar ska styra exempelvis hur man ser på bland annat kvinnans ställning i samhället eller synen på homosexuella, samma gäller lagar, utbildning och politik etc.

Det den teistiska världsbilden faller på är bevisdelen, de försöker alltid fylla hålen i den vetenskapliga förklaringsmodellen med en Gud, men deras teorier stängs gång på gång när vetenskapen går framåt. Vidare anser vissa att Gudsuppenbarelser och liknande bör räknas som bevis för övernaturliga ting, men det räcker inte i min värld eftersom det inte går att motbevisa någonting så subjektivt som en uppenbarelse. Historiskt sett har vetenskapen stängt till många gap som tidigare utnyttjades som bevis för Gud, med dessa mönster i bakhuvudet kan man tänka sig att liknande kommer att hända i framtiden.

De religiösa som säger att religion och vetenskap hör ihop har egentligen inte något annat val än att förena de två fenomenen eftersom dagens samhälle är så utvecklat och präglat av vetenskapens stora framsteg. Att fasthålla teorier om att jorden bara är omkring 6000 år gammal som kreationister menar, är bara tecken på ren ignorans och motvilja att anpassa sin tro efter det moderna samhället.

Vilken är er åsikt, motivera era svar

Tråden flyttad till Övriga diskussioner/Allmänna diskkussioner /Smaragdalena, moderator

Jonto 9632 – Moderator
Postad: 8 apr 2019 21:31 Redigerad: 8 apr 2019 21:31

Varför ska vi svara på det?

Vad tänker du själv kring religion och vetenskap?

Om du ska inleda en diskussion så får du först skriva vad du själv anser, så att vi har något att utgå ifrån i diskussionen, så vi andra kan fylla i och komma med mothugg eller medhåll.

Är det en skoluppgift som du vill ha hjälp med så bör du lägga den under forumet Samhällsorientering-->Religion

Jonto 9632 – Moderator
Postad: 8 apr 2019 21:46

Läs den här artikeln om du inte gjort det; den ger många bra perspektiv:

https://www.so-rummet.se/kategorier/religion/religion-och-vetenskap

Speciellt sista stycket om Konflikt eller samexistens? tar upp just din fråga.

Jag skulle säga att religion och vetenskap arbetar med olika frågor och har olika vägar till att nå kunskap och har olika sätt att se på vad kunskap är, vilket gör de svåra att jämföra. Vetenskapen och i synnerhet då naturvetenskapen söker säkra svar som ska kunna prövas, mätas och kontrolleras och inte gå att tvivla på och att detta utgör det vi kan kalla kunskap. Religionen arbetar istället dels med tro men även med tolkning av religiösa texter exempelvis Bibeln eller andra historiska dokument, där vår egen tro och tolkning av berättelser står i fokus. Detta är ett annat sätt att se på kunskap. 

Både religion och vetenskap kan ha en viktig plats i samhället, fast på olika sätt. Vetenskapen kan inte alltid ge svar på alla religionens frågor. Religionen tar exempelvis upp frågor såsom moral, andlighet och tro, vilket är frågor som naturvetenskapen ej kan besvara medan vetenskapen tar upp frågor såsom fysik, mekanik etc. som religionen har svårt att besvara.

På ett par punkter kan det dock vara intressant att titta på när religionen och vetenskapen möts och kommer i konflikt med varandra. Ett bra sådant exempel är evolutionen där vetenskapen har sin evolutionsteori och religionen har sina skapelseberättelser. Där är en tydlig konflikt där religionen och vetenskapen försöker förklara samma fenomen och där då deras sätt att se på det nog får ses som oförenliga. Andra sådana saker skulle kunna vara att religionen "påstår" att Jesus skulle ha gått på vatten medan en naturvetare skulle säga att det är fysiskt omöjligt.

iggen 5 – Avstängd
Postad: 8 apr 2019 21:59

Varför har naturkunskpen svårt att svara på frågor såsom moral, tro osv, och tvärtom alltså religionen har svårtmed att svara på frågor såsom mekanik 

Jonto 9632 – Moderator
Postad: 8 apr 2019 22:10

Naturvetenskapen använder sig ju av metoder i form av att mäta.pröva och observera och moral,tro etc. går inte att mäta eller ta på. Religionen baserar sig ju på tolkande, tro och reflektion där saker såsom mekanik och fysik är faktum är det fungerar på ett visst sätt som går att pröva som inte är öppet för tolkning

iggen 5 – Avstängd
Postad: 8 apr 2019 22:25

Men går det att förena de, eller är de helt oförförenliga

AdamJakobsson 4 – Fd. Medlem
Postad: 8 apr 2019 22:28

Frågan är om det är du som tycker religion och vetenskap kan förenas eller inte!

iggen 5 – Avstängd
Postad: 8 apr 2019 22:29

som jag sa tidigare tycker jag inte att de går att förena, men vad tycker ni

AdamJakobsson 4 – Fd. Medlem
Postad: 8 apr 2019 22:31

Att det går att förena men du vet väl att det inte är tillåtet enligt pluggakutens regler att be andra göra uppgiften

iggen 5 – Avstängd
Postad: 8 apr 2019 22:32

Det är ingen uppgift, jag undrar allmänt. På vilket sätt går det att förena

Jonto 9632 – Moderator
Postad: 8 apr 2019 23:31
iggen skrev:

Det är ingen uppgift, jag undrar allmänt. På vilket sätt går det att förena

Om det inte är en skoluppgift så ska den inte ligga under den här kategorin utan istället där den låg från början.

Jonto 9632 – Moderator
Postad: 8 apr 2019 23:34
iggen skrev:

Men går det att förena de, eller är de helt oförförenliga

Det finns inget korrekt svar på detta. Det finns folk som anser att de är förenliga och argumenterar för det och det finns andra som anser att de är oförenliga och argumenterar för det. De kan också vara förenliga och oförenliga samtidigt fast på olika sätt. Nu är det upp till dig vad du tänker och funderar kring det. På vilka punkter säger de emot varandra och går inte att förena? På vilka punkter skulle båda kunna existera parallellt och snarare komplettera varandra?

SeriousCephalopod 2696
Postad: 9 apr 2019 01:12

Det är som att fråga:

Går frukost och middag att förena eller är de oförenliga?

Beroende på hur du tolkar frågan så kan du ju både svara ja och nej. Man måste ha en tydlig fråga innan man kan besvara något. 

Vad är det för konkret punkt som du tycker både religion och vetenskap adresserar och som du funderat på gällande om de var förenliga eller oförenliga. När du listat saker i inlägget tar du ju bara upp dem var för sig och inget där båda kommer in.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 9 apr 2019 06:36

Två tramsinlägg raderade /moderator

Laguna Online 30484
Postad: 9 apr 2019 07:42

Det finns vetenskapsmän som är troende, och då är ju svaret helt enkelt ja, det går. För andra är deras personliga svar nej, det går inte. Längre kommer man inte genom att resonera själv, man får intervjua de olika personerna. Människor är i alla fall tillräckligt komplicerade att de utan vidare kan ha skenbart eller faktiskt motsägelsefulla åsikter samtidigt och ändå fungera.

woozah 1414 – Fd. Medlem
Postad: 9 apr 2019 08:25
SeriousCephalopod skrev:

Det är som att fråga:

Går frukost och middag att förena eller är de oförenliga?

Beroende på hur du tolkar frågan så kan du ju både svara ja och nej. Man måste ha en tydlig fråga innan man kan besvara något. 

Vad är det för konkret punkt som du tycker både religion och vetenskap adresserar och som du funderat på gällande om de var förenliga eller oförenliga. När du listat saker i inlägget tar du ju bara upp dem var för sig och inget där båda kommer in.

 

SeriousCephalopod har skapat nya trenden. Skippa larviga brunchen, kör istället fruddag! Antar att det bara blir en enda måltid som skulle kunna kallas lunch istället, men ändå... 🤔 

ConnyN 2582
Postad: 9 apr 2019 13:39

Svår fråga, men Einsteins lite balanserade syn där han resonerade med Gud för att försöka förstå hans skapelse uppskattar jag. Det är alltid bra att resonera med sitt inre oavsett om det gäller att lösa en knepig matte eller fysikuppgift eller moraliska och etiska frågor. Då är det bra att ställa frågor till sig själv. Det blir lite som att titta på sig själv utifrån och av någon anledning så känns det som att tankarna blir både redigare och klokare.

Många människor har en väldigt bestämd syn på frågeställningen vilket förvånar mig. När det kommer till kvantfysik blir de flesta lite mer ödmjuka. Då tiger inte längre tvivlet still.

En överraskning i TV-programmet "Helt lyriskt" var en dikt av Nils Ferlin som Nicke Andersson tonsatte och spelade i programmet. Den var kanske mer gudsförnekande? Men den var i mina öron den bästa av dem alla.

Här kommer en länk till You Tube, men se gärna avsnittet i SVT-Play från 42 minuter in i programmet. Ett underbart framträdande.

https://www.youtube.com/watch?v=BqKPGQZ3HVk

Även länken till SVT_Play kommer här

https://www.svtplay.se/video/20630316/helt-lyriskt/helt-lyriskt-sasong-1-uno-svenningsson-och-nicke-andersson?start=auto&tab=2018

42 minuter in på programmet så börjar den som sagt.

Svara
Close