Galvaniska celler
Hej!
Jag pluggar inför mitt kemiprov och stötte på en uppgift jag inte riktigt förstår och undrar om ni skulle kunna hjälpa mig med den.
Så här är uppgiften:
I en galvanisk cell X | X2+ (aq) || Ag+ (aq) | Ag (s) där båda halvcellerna har standardförhållanden, är den ena halvcellen X okänd. Cellpotentialen mäts upp till 1,05V. Identifiera den okända halvcellen.
Tack i förhand.
Välkommen till Pluggakuten!
Cellpotentialen är skillnaden mellan normalpotentialerna för de båda halvcellerna. Du vet att den ena halvcellen är silver. Vilken normalpotential har den cellen? Vilken normalpotential skall den andra halvcellen ha?
Om du behöver mer hjälp, så visa hur långt du har kommit och fråga igen.
Silver har normpotentialen +0,80 betyder det att den andra halvcellen ska ha 1,05-0,8=0,25
Om den andra halvcellen har normalpotentialen 0,25 blir skillnaden 0,80 - 0,25 = 0,65 så det stämmer inte.
aha okej men hur gör man då
H.a123 skrev:aha okej men hur gör man då
Det har jag ju skrivit:
Cellpotentialen är skillnaden mellan normalpotentialerna för de båda halvcellerna. Du vet att den ena halvcellen är silver. Vilken normalpotential har den cellen? Vilken normalpotential skall den andra halvcellen ha?
Du använder fel räknesätt.
ok jag förstår nu men jag fick fram att den andra halvcellen skulle vara -0,25 men det finns ingen atom med den normalpotentilalen den närmaste är nikel är det då nikel som är svaret?
Antingen skall den andra halvcellen vara 1,05 V ädlare än Ag, d v s ha normalpotentialen 1,85 V, eller så skall den vara 1,05 V oädlare än silver och ha normalpotentialen -0,25 V. Existerar det någon metall det fungerar för?
EDIT: Dessutom behöver man ta hänsyn till att det måste vara en oxidation och en reduktion, så den ena reaktionen måste "gå baklänges" och har därför omvänt tecken mot vad som står i normalpotentialtabellen, så mina siffror ovan stämmer inte.
jag förstår fortfarande inte jag har kollat på normpotentials tabellen ingen atom har dessa siffror.
I en galvanisk cell sker en spontan kemisk process, d v s det ädla ämnet reduceras och det oädla ämnet oxideras.
Fall 1. Silver är det ädla ämnet, d v s silver reduceras. Då är elektrodpotentialen för silver... och den andra polen måste ha potentialen...
Fall 2. Silver är det oädla ämnet, d v s silver oxideras. Då är elektrodpotentialen för silver... och den andra polen måste ha potentialen...