6 svar
1726 visningar
helena 93 – Fd. Medlem
Postad: 18 mar 2020 12:43

Galvanisk cell och saltbrygga

Hej jag tänkte i teorin skapa en saltbrygga där ena halvcellen ( negativa polen) är en magnesiumbit i magnesiumkloridlösning och andra halvcellen (positiva polen ) en koppar bit i kopparsulfat lösning. 

Kan man göra en sådan galvanisk cell i teorin och isåfall hur skulle det funka och vad är det för salt som ska finnas i saltbrygga? 

Har tänkt på detta väldigt mycket läst i böcker och internet men kan inte hitta något. Behöver verkligen en förklaring till detta

Teraeagle 21190 – Moderator
Postad: 18 mar 2020 12:49

Ja, det fungerar alldeles utmärkt. Du kan använda vilket salt som helst till saltbryggan, men den bör inte innehålla joner av någon metall som är ädlare än magnesium. I så fall kan dessa joner vandra till magnesiumbiten och reagera med den.

Du kan beräkna cellpotentialen utifrån normalpotentialerna för redoxparen Cu2+/Cu och Mg2+/Mg. Du borde ha normalpotentialerna listade i din lärobok.

helena 93 – Fd. Medlem
Postad: 18 mar 2020 13:04 Redigerad: 18 mar 2020 14:20

Wow tack så jätte mycket för ett så snabbt svar!

kan jag använda natriumklorid? tror den är oädlare än magnesium?

skulle du kunna hjälpa mig förstå hur reaktionen kommer ske? jag vet att magnesiumbiten kommer att sönderfalla då elektroner kommer att vandra iväg och magnesiumjoner kommer att hamna i lösningen. i den positiva polen kommer det att bildas fast koppar och då blir det ett överskott av positivt laddade partiklar i den positiva jonen och ett överskott av negativa partiklar i den negativa jonen. men vad är det som händer vid saltbryggan hur färdas de olika jonerna?? förstår inte detta ?

Teraeagle 21190 – Moderator
Postad: 18 mar 2020 14:28 Redigerad: 18 mar 2020 14:30

Natriumklorid fungerar bra.

Det ser ut som att du redan har förstått det mesta. När det bildas positiva joner vid minuspolen och det försvinner positiva joner vid pluspolen så uppstår en obalans i laddning. Saltbryggans uppgift är att jämna ut laddningsskillnaderna. Ifall du använder natriumklorid kommer positiva natriumjoner att vandra mot pluspolen och negativa kloridjoner mot minuspolen. På så sätt så jämnas laddningsskillnaden ut.

Ifall detta inte kunde ske skulle de positiva jonerna bli kvar vid minuspolen och förhindra nya joner från att skapas. Du kan se det som att de "trycker tillbaka" magnesiumjoner som vill gå ut i lösningen in i metallbiten igen. De hindrar alltså magnesiumatomerna från att avge fler elektroner. Det är ganska rimligt egentligen, eftersom man försöker skicka iväg negativt laddade elektroner från minuspolen. Om man har hög positiv laddning vid minuspolen kommer den att försöka hålla fast elektronerna. På kemispråk kallas detta fenomen för överpotential.

helena 93 – Fd. Medlem
Postad: 18 mar 2020 16:20

Är inte natriumjonen väldigt reaktivt eller är det bara när natrium är i fastform som den är reaktivt?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 18 mar 2020 16:37

Det är bara natriummetall som är reaktivt. Vi kan ju äta vanligt salt, d v s NaCl utan att det händer några konstigheter.

helena 93 – Fd. Medlem
Postad: 18 mar 2020 16:57

okej tack :)

jag såg nyss en video från magnus ehinger där han förklarar hur en galvanisk cell fungerar med koppar och zink. där så använder han ett zinkbleck som ligger i en zinksulfatlösning och ett kopparbleck i en kopparsulfatlösning. i saltbryggan hade han natriumsulfatlösning. i saltbryggan transporterades det negativa sulfatjoner och positiva zinkjoner. jag förstår inte varför zinkjonerna åker iväg? 

i mitt fall kommer magnesiumjonerna också åka iväg till kopparlösningen??

Svara
Close