Alla dessa värden skall ju vara en heltalsmultipel av elementarladdningen .
Jag skulle pricka ut dessa värden i ett diagram och försöka se vad kan vara.
Hur menar då? Jag tänkte göra en graf och ta K värdet men kom på att det inte går för har inga y världen osv. Hur ska jag göra?
Jag tänker mig att vi inte bryr oss särskilt mycket om -axeln, mer än att vi ställer upp talen i storleksordning och gör lite mellanrum mellan varje. Ungefär så här:
Vi ser att punkterna lägger sig ungefär på fyra vågräta linjer. Detta är ju ingen slump! Laddningen kan ju bara öka med heltalsmultipler av elementarladdningen .
Det ser ut att vara ungefär samma avstånd mellan alla linjer, så vi kan anta att detta avstånd är elementarladdningen (det finns ju möjligheten att avståndet skulle kunna vara t.ex. , men det mest sannolika är att detta avstånd är elementarladdningen eftersom vi bara ser ett enda avstånd).
Att sedan ur detta utvinna värdet på elementarladdningen kan vara lite knepigt. Försök själv först, så kan jag dela med mig av mina tankar sedan.
Att du på riktigt la tid och ritade detta, är verkligen så tacksam verkligen!
Känner mig så dum för jag kommer ingen vart har fått hjärnsläpp. Jag ser en del samband men vet inte riktigt hur jag ska få de i ord. Jag vet inte riktigt ifall de är heltalsmultiplar, försökte se ett sådant samband men vet inte riktigt. Förlåt!
Det här är verkligen ingen standarduppgift, och jag ska säga att det finns många metoder för att försöka bestämma elementarladdningen ur sådana har värden. Jag tänker så här (men om du har ett facit får du gärna dela med dig av vad de säger):
Vi ser ju direkt i figuren att avståndet mellan två linjer är någonstans mellan och (1-2 rutor i höjdled), så detta är ungefär värdet vi letar efter.
Detta indikerar att dropparna på den första linjen har två elementarladdningar, eftersom avståndet från -axeln till första linjen är ungefär dubbelt så stor som avståndet mellan linjerna (här kan vi också anmärka att vi inte tycks ha fått några droppar med enbart en elektron.). Den andra linjen har med samma logik tre elementarladdningar, o.s.v.
Vi skulle nu t.ex. kunna ta ett värde på första linjen och dela det med två för att få fram ett värde på elementarladdningen, men för bättre värden vill vi ju kanske utnyttja att vi har många mätvärden. Jag föreslår ett slags medelvärde; om vi summerar ihop alla värden vi fått och sedan delar på det sammanlagda antalet elementarladdningar dessa motsvarar (d.v.s. ) borde vi få ett hyfsat värde på elementarladdningen.
Japp jag har förstått denna uppgift och stort tack till dig och den tid du la ner för att hjälpa mig! Svaret är 1,6 *10⁻¹⁹. Jag räknade ut m.h.a medelvärde och ser ett slags samband att det ökar med 1,6 hela tiden osv. Tack så mycket!