Fysik åk8
Så jag är en elev som går i 8:an. Min lärare sa till mig att strömmen är densamma vid varje punkt i en seriekrets. Den delas upp i parallell krets, men den kombineras sedan igen och strömmen som flyter ut ur batteriet är densamma som strömmen som flyter tillbaka in i den.
Min fråga är - Varför förblir strömmen densamma?
Jag menar låt oss säga att det finns en glödlampa någonstans i en seriekrets. Nu kommer ström (eller elektrisk energi) att strömma in i den och sedan omvandlas till ljusenergi.
Men om mängden ström som flyter in i glödlampans glödtråd = mängden ström som strömmar ut ur glödtråden och samtidigt producerar den fotoner (ljusenergi) [och lite värmeenergi också] skapar vi inte energi ? Vilket inte är möjligt.
Jag vet inte om den här liknelsen hjälper: tänk dig en flod som är lika bred överallt. Man har byggt ett vattenhjul på ett ställe som får driva en generator som får en glödlampa att lysa. Inget vatten försvinner dock, det rinner lika mycket vatten och lika fort före vattenhjulet som efter.
Vattnet får representera elektronerna, och hur mycket vatten som passerar per tidsenhet representerar strömmen.
Laguna skrev:Jag vet inte om den här liknelsen hjälper: tänk dig en flod som är lika bred överallt. Man har byggt ett vattenhjul på ett ställe som får driva en generator som får en glödlampa att lysa. Inget vatten försvinner dock, det rinner lika mycket vatten och lika fort före vattenhjulet som efter.
Vattnet får representera elektronerna, och hur mycket vatten som passerar per tidsenhet representerar strömmen.
TACK SÅ MYCKET!!!! Jag förstår nu!!! Jag uppskattar all din hjälp!