Fysik 1 - värme
Hej jag har försökt komma runt en fråga i min fysikbok:
"När is smälter minskar dess volym. Man kan räkna med att volymen av 1,00 g is avtar med 90,7 mm^3. I en s.k. iskalorimeter utnyttjas detta förhållande. I en sådan infördes 5,3 g bensen av temperaturen 8,0 C. Vätskan avkyldes i kalorimetern och stelnade vid 5,5 C. Avkylningen fortsatte därefter ned till 0 C. Den is som från början fanns i kalorimetern minskade sin volym med sammanlagt 202mm^3. Beräkna specifika smältentalpin för bensen. Dess specifika värmekapacitet är 1,67 kJ/(kg*K) i vätskeform och 1,59kJ/(kg*K) i fast form"
Jag vet att jag behöver sätta upp någon form av ekvation är "avgiven energi = upptagen energi", jag behöver hjälp med att sätta upp den ekvationen då jag inte fattar hur den skall se ut.
Förloppet går i 3 steg.
- Avkylning från 8 till 5,5 grader
- Stelnandet av bensenen
- Avkylningen från 5,5 till 0 grader.
Under hela processen avger bensenen energi. För steg 1 och 3 har du fått värmekapaciteter som gör att du kan räkna på dem. I steg 2 avges också energi och då får du ta hjälp av datat som du fick om kalorimetern. Med den datan kan du beräkna specifika smältentalpin.
Skulle detta gå att sättas ihop som en enda ekvation eller två? Isåfall, kan jag få hjälp med det?
Hur skall jag definiera isens/vattnets vätska i hur mycket den väger före och efter smältning?
I läroboken måste det finnas formler för avkylning/uppvärmning av ett ämne i fast eller flytande form. Jag kan inte formlerna. Jag kan gissa med hjälp av enheterna på konstanterna som gavs i uppgiften, eller kan jag googla. Jag tror att du har lättare att hitta rätt formler än vad jag har.
Min poäng är att du behöver dela upp processen i 3 steg där "olika" samband/ekvationer beskriver varje steg. Steg 1 och 3 löser du med informationen "Dess specifika värmekapacitet är 1,67 kJ/(kg*K) i vätskeform och 1,59kJ/(kg*K) i fast form". Steg 2 löser du med informationen "Den is som från början fanns i kalorimetern minskade sin volym med sammanlagt 202mm^3".
Är det tydligare?
Välkommen till Pluggakuten!
Fysikfrågor skall ligga under Natur och teknik/Fysik/rätt nivå, inte under Flerämnen/Övriga ämnen. Gissar att det här är Fy1, annars får du höra av dig så kan jag flytta tråden igen. /moderator