Fundering om värme och avdunstning
Hej, i detta sommarväder har jag funnit att det i särklass snabbaste och billigaste sättet att kyla av sig är att ta lite vatten på sig. Det borde vara kylande av två anledningar: 1) om vattnet är kallare än kroppstemp så suger den värmeenergin från kroppen 2) dess avdunstning kostar energi och tas från kroppen.
Jag undrar om metod 2):
- betyder det att även 37C vatten skulle verka kylande att skvätta på sig? Vad händer om även lufttemperaturen också skulle vara 37C?
- Jag är förvirrad om konceptet att avdunstning kostar energi. Tas inte (värme)energin upp från luften? Tas den upp från både luften och av vattnet självt?
Vattenmolekylerna med hög kinetisk energi avdunstar och lämnar kvar molekyler med lägre kinetisk energi, dvs det sker en marginell (oändligt liten?) nedkylning av det flytande vattnet när avdunstningen sker. Det borde ge upphov till ett värmeflöde från kroppen till vattnet och därmed verka avkylande. Så resonerar i alla fall jag.
Tas inte någon andel av den energin från luften?
(Inte indirekt pga nedkylningen av vattnet)
(oändligt liten?)
Varje vattenmolekyl behöver väl en diskret liten mängd energi? Dvs inte oäbdligt liten
Ett av Sveriges världsarv är de gamla långvågssändarna i Grimeton, Halland. Det jag tycker var allra mest intressant när jag var där var anledningen till att de hade en (riktigt snygg) fontän i trädgården utanför: Den var kylning till kylvattnet!
Qetsiyah skrev:Jag undrar om metod 2):
- betyder det att även 37C vatten skulle verka kylande att skvätta på sig? Vad händer om även lufttemperaturen också skulle vara 37C?
- Jag är förvirrad om konceptet att avdunstning kostar energi. Tas inte (värme)energin upp från luften? Tas den upp från både luften och av vattnet självt?
Ja, det är därför att vi kan överleva högre temperaturer (i Sahara osv) genom att svettas.
Energin för förångningen kommer mest från huden.
Om luftfuktigheten är för hög fungerar inte detta och då får man värmeslag. Då skulle man dö efter några timmar. Det är ett av problemen med klimatförändringen.
https://www.theguardian.com/environment/2017/aug/02/climate-change-to-cause-humid-heatwaves-that-will-kill-even-healthy-people
En annan relaterad fråga: jag minns från ett gammalt prov att en äppelträdsskötare sprutade vatten på sitt träd om han visste att den kommande natten skulle bli kall (minusgrader). Frysning av vatten är en exoterm process så det "värmde" löven och förhindrade att de frös.
För det första håller jag inte med om att det funkar eftersom kylan under loppet av en natt mycket väl kan frysa både vatten och löv (och skadar löven mer då is sitter fast och väger ner dem), alltså luften är en värmereservoar med konstant temperatur.
Och, avger verkligen det frysande vattnet värme till löven? Gäller inte regeln att värme går mot temperaturens gradient?
Qetsiyah skrev:
För det första håller jag inte med om att det funkar
Ja men då kan du ju visa det med ett experiment i frysen.
Jodå, det funkar om det inte blir alltför kallt.