Fundering om transportmedel
Hej, jag beklagar mig väldigt ofta över det faktum att transportation kostar oss mycket mer energi än den som motsvarar lägesenergiskillnaden i start och slutdestinstionen. Till exempel borde det kosta mig noll kalorier att gå ner för en trappa (jag ska snarare få energin i någon form). Det ska vara gratis att åka till varsomhelst i världen på samma altitud som där jag bor.
Finns det någon fysikalisk lag (från termpdynamiken eller nåt) som säger att en sån optimal transport inte är möjlig? Är min fundering ens rätt i det att lägesenergin är den enda "obligatoriska" energin som behöver betalas?
(När jag googlar "optimal transport" kommer det upp sidor om eknomi. "Optimal trnasport physics" är apparently ett begrepp inom kvantmrkanik)
Hört talas om friktion?
Verkningsgrad?
beerger skrev:Hört talas om friktion?
Verkningsgrad?
Det var svåra begrepp... vad betyder det?
Det skulle väl bryta mot termodynamikens andra huvudsats?
Okej men min fråga kan väl omfromuleras till om optimal transport skulle kräva en maskin med 100% verkningsgrad? Jag tycker inte svaret är självklart att det ska vara ja.
Edit: ja, andra huvudsatsen
Edit: förresten går optimal ttansport i rymden, eller mer generellt närsomhelst då ingen kraft verkar på objektet
Qetsiyah skrev:beerger skrev:Hört talas om friktion?
Verkningsgrad?
Det var svåra begrepp... vad betyder det?
Varför ställa frågor du redan vet svar på?
Qetsiyah skrev:Edit: förresten går optimal ttansport i rymden
Inkluderar du start och landning?
Nää asså mellan två punkter i rymden bara, under förutsättning att man har en initialhastighet.
Efter lite googling fattar jag inte om andra lagen (egentligen andra lagens kollarium) endast gäller maskiner som konverterar mellan två energiformer där den ena eller båda är värme. En elektrisk motor skulle tex inte täckas?