Fundering kring "gammalt vatten"
Jag motsätter mig idén att det finns "gammalt vatten" och att det skulle smaka sämre eller rentav vara smått skadligt att dricka.
Jag vet att det finns diverse bakterier och virus i luften, och att dessa då skulle kunna landa i vattnet, men jag tror knappast att de skulle tycka att det är en födorik och trivsam miljö att föröka sig i, för kranvatten är ju energilöst. Jag vet dock inte om jonerna i kranvatten är energirika... Sen är det ju så att det finns ett lager fett på vår hud (men finns det på läpparna?), och när vi dricker ur ett glas tror jag att några fettmolekyler följer med, det kan bakterier livnära sig på. Jag tror att en liten del saliv följer med i vattnet också, är det energirikt? Hursomhelst, vare sig de trivs i vattnet eller inte dödas de ändå i magsäcken. Frågan är om bakterier och virus smakar något haha.
Själva dammet som de sitter på kanske man ska ta hänsyn till också... Är damm farligt? Jag tror att jag har hört ett och annat dåligt om damm... Jag tror att damm skulle kunna göra vattnet något grumligt dock, det kanske är det folk ogillar. Smakar damm något?
Det kanske bara är temperaturen folk stör dig på, för kallt vatten upplevs ju vara fräschare än rumstempererat
Vattenledningar kan (tyvärr) ibland vara gjorda av olämpliga material, och ju längre vattnet står i ledningarna, desto mer av dessa ämnen kan ha hunnit lösas upp. Detta är betydligt viktigare för varmvatten än för kallt vatten.
Jag tror inte att jag var tydlig nog. Det jag menade var vatten som har stått framme länge i någon behållare liksom.
Du menar som SJ:s vattenkaraffer förr - de med toffeldjuren? I regel går det bra att dricka sådant vatten, men efterhand ansamlas organiskt och oorganiskt material, löst luft avgår, och smaken försämras ofta då.
Själva vattnet blir väl aldrig gammalt. Dinosaurierna och vi människor dricker i princip samma vattenmolekyler. Lyckas man isolera vattnet från luften, metaller m.m. och hålla det sterilt så har det obegränsad livslängd. Sen kan man ju med "gammalt" mena illasmakande, vilket beror på vattnets temperatur och lösta ämnen. Det behöver inte nödvändigtvis vara så att 100 % rent vatten är det godaste, utan många mineralvatten och liknande "kvalitetsvatten" innehåller ju en viss mängd annat.
Vatten kan bli i princip hur gammalt som helst. Problem blir det först när något biologiskt börjar leva i det, eller om det tar smak från den behållare det finns i. Det relikta vatten man hittar under Libyens ökenvidder är ca 40 000 år gammalt och fullt drickbart.
http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=6454
HT-Borås skrev :Du menar som SJ:s vattenkaraffer förr - de med toffeldjuren? I regel går det bra att dricka sådant vatten, men efterhand ansamlas organiskt och oorganiskt material, löst luft avgår, och smaken försämras ofta då.
Jag tänkte väl lite mer som en vattenflaska utan lock som har stått framme.
Jag har ju en stationär vattenflaska bredvid min säng, och vattnet byter jag aldrig (jag dricker upp och fyller på). Det finns ju vissa som klagar över den vanan, är klagomålen begrundade eller inte liksom.
Qetsiyah skrev :HT-Borås skrev :Du menar som SJ:s vattenkaraffer förr - de med toffeldjuren? I regel går det bra att dricka sådant vatten, men efterhand ansamlas organiskt och oorganiskt material, löst luft avgår, och smaken försämras ofta då.
Jag tänkte väl lite mer som en vattenflaska utan lock som har stått framme.
Jag har ju en stationär vattenflaska bredvid min säng, och vattnet byter jag aldrig (jag dricker upp och fyller på). Det finns ju vissa som klagar över den vanan, är klagomålen begrundade eller inte liksom.
Ja, det finns en poäng i kommentarerna. Eventuellt kommer en bakteriefilm att utvecklas på insidan av vattenflaskan. Du borde alltså diska den med jämna mellanrum.
Diskar gör jag och det gör ju de som klagar på mina vanor också, men själva vattnet. Hur påverkas det av det faktum att jag inte "byter" det?
Qetsiyah skrev :Diskar gör jag och det gör ju de som klagar på mina vanor också, men själva vattnet. Hur påverkas det av det faktum att jag inte "byter" det?
Du får i dig mer bakterier och andra organismer som kan växa där än om du hade bytt vattnet. Organismerna förs över mellan dina påfyllningar, vilket de inte hade gjort i samma omfattning om det hade fått torka ut (om man häller av vattnet), eller sköljas bort vid vattenbyte. Vad det har för effekter på dig kan jag dock inte uttala mig om.
-Uppdatering kring min vattenflaska-
Efter att inte ha druckit ur flaskan på några dagar (+inte rört eller hällt ut vattnet) märker jag att det har bildats något på övre delen av vattenflaskan... Som är vattenavvisande? Med övre delen menar jag ytan på vattenflaskan som inte har varit täckt med vatten de dagarna jag inte har druckit ur den. Kan det möjligtvis vara bakterierna Ekstrand har nämnt ovan?
Jag tänker tillbaka på det min biologilärare nämnde om fosfolipider. Om den hydrofila delen är vänd utåt är det väl inte bakterier heller?
PS Det är faktiskt inte en faktiskt flaska, det är passande nog en e kolv.