Frukostmeny
Vi har en uppgift att göra en frukostbuffe av olika rätter och förklara exakt vilken sockerart (monosackarider, polysackarider..) och om de är snabba eller korta kolhydrater. Jag valde då ägg, havregryn, (någon slags macka), flingor/musli, pankakor. Men hur vet jag om vilken typ av sockerart de har? Jag har googlat.
t.ex ägg har inte alls sockerarter, pannkakor dock ör korta kolhydrater men hur kan jag ta reda på sockerarten? Om det är monosackarider eller glukos eller druvsocker?
Troligen innehåller flera av dessa livsmedel stärkelse och då är det en polysackarid av glukos. Stärkelseinnehållet motsvarar ungefär det som står under "kolhydrater" minus "socker" i näringsdeklarationen.
Om flingorna är sockrade innehåller de troligen vabligt strösocker. Vilken sockerart finns i det? Om det finns fruktbitar finns det en till sockerart som är vanligt förekommande i frukt. Vilken?
Till sist så finns det mjölk i pannkakorna och det innehåller en ganska känd sockerart som en del inte tål. Vilken?
Gluten (som finns i bl a vetemjöl) är ett protein, inte en kolhydrat. Eller tänker du på sockerarten laktos, som finns i mjölk, inte mjöl?
Mjölk*, skulle det stå. Fixat nu.
Smaragdalena skrev:Gluten (som finns i bl a vetemjöl) är ett protein, inte en kolhydrat. Eller tänker du på sockerarten laktos, som finns i mjölk, inte mjöl?
Så mjöl innehåller gluten och inte socker? För att om jag har rätt så har mjöl såklart socker, fett..osv
Mjöl består till största delen av stärkelse (d v s kolhydrater).