Friläggning vid centralrörelse
På ett säte i en bil finns en låda med massan m. Bilen åker i en kurva med radien r och med hastigheten v. Lådan börjar att glida om den påverkas av en resulterande kraft som är större än 25% av lådans tyngd. Skriv namnen på de olika krafter som verkar på lådan t.ex centripetalkraft osv och frilägg den.
Hur har du försökt?
Regel 6.2. "Försök alltid att lösa uppgiften själv innan du postar en tråd. I inlägget ska din tankegång och lösningsmetod formuleras, försök vara så specifik som du bara kan."
Jag förstår inte vad jag gör för fel som gör att den resulterande kraften på lådan är lika med noll.
För att vara mer tydlig i min inledande frågeställning så vill jag bara påpeka att bilen åker i den högsta hastigheten där lådan inte glider.
Eftersom lådans hastighet ändrar riktning måste det finnas en acceleration, vilket uttryckt annorlunda innebär att det finns en nollskild resulterande kraft. Det finns mycket riktigt en tyngdkraft och en normalkraft, men ingen centrifugalkraft. Det är en s.k. fiktiv kraft som inte finns i en fysikalisk mening. Däremot finns det en friktionskraft, vilken hindrar lådan från att fortsätta rakt framåt i kurvan. Det är alltså friktionskraften som utgör centripetalkraften i det här fallet.
Vad menar du med att centrifugalkraften är en fiktiv kraft? Menar du att jag ska ta bort centrifugalkraften helt och hållet från friläggningen? Men om jag nu skulle påverka lådan med en kraft bort från kurvans centrum då skulle den börja glida men hur går det ihop om den resulterande kraften är riktad inåt mot centrum?
Ja, centrifugalkraften ska tas bort. Kraften som verkar på lådan är inte 0, eftersom den då skulle fortsätta rakt fram i kurvan. Friktionskraften gör att lådan istället följer med i svängen. Kolla in den här länken om varför centrifugalkraften inte är en riktig kraft.