Framställning av kristall
Håller på med en laboration där vår uppgift var att framställa kristall. Instruktionerna var att blanda ättika och bakpulver (natriumväteksrbonat) och vatten. Sedan skulle det filtreras i ett kaffefilter när kolsyrat försvann. Den filtrerade lösningen skulle sedan ställas på att varmt ställe så att vattnet avdunstar och kristaller träder fram.
Vad är det som händer är frågan? Här är mina tankar än så länge! Har försökt googla massor men hittar inget vettigt.
bakpulver innehåller natriumväteksrbonat och när det reagerar med vatten och luft så bildas kolsyra och när natriumväteksrbonat reagerar med kolsyra och vatten så sönderdelas det? Det som senare träder fram är natriumksrbonat i kristallform? Vad har kaffefiltret och ättikan för roll?
När vätekarbonatjonerna kommer i kontakt med oxoniumjoner (från den sura lösningen av ättiksyra) bildas det kolsyra, och kolsyran sönderfaller till koldioxid och vatten - det är det som bubblar.
Det du har kvar i lösningen är natriumjoner och acetatjoner (från ättiksyran). Vad heter det saltet?
Natriumacetat? :D vad är det jag filtrerar bort med kaffefiltret?
Svårlösliga föroreninger (har inget bättre svar).
Okej! Tack för snabbt svar!! :)
Filtreringen är troligtvis till för att ta bort ev överskott av natriumvätekarbonat. Det är just ett svårlösligt salt som man inte vill ha kvar i kärlet när lösningen har indunstat. Om man är ute efter att odla stora kristaller är det dessutom viktigt att ta bort alla spår av små fasta partiklar, eftersom de kan orsaka något som kallas för heterogen kärnbildning. Det är lättare för saltet att fällas ut på befintliga ytor än att skapa nya kristaller, vilket gör att man får många små istället för några få stora kristaller. Det har ju dock ingen betydelse om man bara är ute efter att fälla ut saltet från lösningen.