1 svar
40 visningar
Pankakan 112
Postad: 31 aug 13:40

Frågor kring ekvivalenspunkter och buffertar

Från min förståelse är halvtitrerpunkt då en svag syra/bas har samma koncentration som sin korrespondernade bas/syra, som då skapas av att man i till exempel i ättikyra, där det vanligtvis är en högre koncentration av CH₃COOH än CH₃COO⁻, häller in en bestämd mängd av en bas, ex NaOH, så att CH₃COOH molekyler förlorar en proton till OH- från NAOH och då blir till CH₃COO⁻, och koncentrationen av CH₃COOH och CH₃COO⁻ blir lika. Ekvivalenspunkten skulle då sedan vara när man hällt in tillräckligt men NaOH för att eliminera allt CH₃COOH. Jag förstår inte riktigt varför pH vid ekvivalenspunkten sedan blir över 7? Och i min bok står det även att vid ekvivalenspunkten är lika mycket substansmängd NaOH som av den tidigare ättiksyran, något jag inte heller riktigt kan förstå då man bara hällt in tillräckligt för att motsvara  CH₃COOH i lösningen, inte CH₃COO⁻?

Om buffrar ska man från vad jag har läst uppnå ett 1:1 förhållande mellan den svaga syran och basen så pH blir neutrals, men hur kan man garantera att jämviktspunkten ska ligga när ämnena är i ett 1:1 förhållande?

Pankakan skrev:

Från min förståelse är halvtitrerpunkt då en svag syra/bas har samma koncentration som sin korrespondernade bas/syra, som då skapas av att man i till exempel i ättikyra, där det vanligtvis är en högre koncentration av CH₃COOH än CH₃COO⁻, häller in en bestämd mängd av en bas, ex NaOH, så att CH₃COOH molekyler förlorar en proton till OH- från NAOH och då blir till CH₃COO⁻, och koncentrationen av CH₃COOH och CH₃COO⁻ blir lika. Ekvivalenspunkten skulle då sedan vara när man hällt in tillräckligt men NaOH för att eliminera allt CH₃COOH. Jag förstår inte riktigt varför pH vid ekvivalenspunkten sedan blir över 7?

Vid ekvivalenspunkten är lösningen precis lkadan som om man hade löst upp saltet natriumacetat i lagom mycket vatten. Acetatjonen är en svag bas, som kan ta upp en vätejon från en vattenmolekyl och bli till ättiksyra och hydroxidjon. En natriumjon har inga syrabasegenskaper alls. Alltså kommer en lösning av natriumacetat bli basisk.

Och i min bok står det även att vid ekvivalenspunkten är lika mycket substansmängd NaOH som av den tidigare ättiksyran, något jag inte heller riktigt kan förstå då man bara hällt in tillräckligt för att motsvara  CH₃COOH i lösningen, inte CH₃COO⁻?

Varifrån skulle acetatjonerna komma, om de inte kom från ättiksyran?

Om buffrar ska man från vad jag har läst uppnå ett 1:1 förhållande mellan den svaga syran och basen så pH blir neutrals, men hur kan man garantera att jämviktspunkten ska ligga när ämnena är i ett 1:1 förhållande?

Buffertlösningar funkar hyfsat bra om pH ligger inom intervallet pKa plus/minus en pH-enhet. Det betyder att det är OK om det finns upp till 10 ggr så mycket av den ena formen som den andra. Buffertlösningen är mest effektiv om det finns ika mycket av båda formerna, men det är inget krav.

Svara
Close