5 svar
88 visningar
Hebsou 75 – Fd. Medlem
Postad: 14 mar 2021 19:06 Redigerad: 14 mar 2021 19:06

Fråga om kokpunkt

Hej, 

Jag undrar bara vad har molmassan för betydelse för ett ämnes kokpunkt? 

mag1 Online 9482
Postad: 14 mar 2021 20:07

Vad har du hittat själv?

Hebsou 75 – Fd. Medlem
Postad: 14 mar 2021 20:26

Jag vet inte riktigt 

Hebsou 75 – Fd. Medlem
Postad: 14 mar 2021 20:27

Det ända jag tänker på är att ex ju längre kolkedjor ju mer opolärt = Lägre kokpunkt 

mag1 Online 9482
Postad: 14 mar 2021 21:08 Redigerad: 14 mar 2021 21:19
Hebsou skrev:

Det ända jag tänker på är att ex ju längre kolkedjor ju mer opolärt = Lägre kokpunkt 

Stämmer det med verkligheten? Kokpunkten kan betraktas som en funktion av alla bindningar som attraherar molekylerna till varandra, ju fler och ju starkare bindningar desto svårare blir det att bryta alla och få ämnet att övergå i till gasfasen.

Det beror så klart på vilken typ av ämne du undersöker, där bindningarna och deras styrka påverkar kokpunkten. Om du tittar inom en klass av ämnen (kanske angavs i en eventuell uppgiften vilken typ av ämne det rör sig om), t.ex. alkaner hur skiljer sig kokpunkten för en alkan med låg molmassa (etan) med en med högre molmassa (oktan).

Hebsou 75 – Fd. Medlem
Postad: 14 mar 2021 21:52

Tack för hjälpen! 

Svara
Close