Fråga om kokpunkt
Hej,
Jag undrar bara vad har molmassan för betydelse för ett ämnes kokpunkt?
Vad har du hittat själv?
Jag vet inte riktigt
Det ända jag tänker på är att ex ju längre kolkedjor ju mer opolärt = Lägre kokpunkt
Hebsou skrev:Det ända jag tänker på är att ex ju längre kolkedjor ju mer opolärt = Lägre kokpunkt
Stämmer det med verkligheten? Kokpunkten kan betraktas som en funktion av alla bindningar som attraherar molekylerna till varandra, ju fler och ju starkare bindningar desto svårare blir det att bryta alla och få ämnet att övergå i till gasfasen.
Det beror så klart på vilken typ av ämne du undersöker, där bindningarna och deras styrka påverkar kokpunkten. Om du tittar inom en klass av ämnen (kanske angavs i en eventuell uppgiften vilken typ av ämne det rör sig om), t.ex. alkaner hur skiljer sig kokpunkten för en alkan med låg molmassa (etan) med en med högre molmassa (oktan).
Tack för hjälpen!