Frågor kring labbrapport
Under rubriken teori i min labbrapport ska jag "Presentera och förklara de formler som kommer att användas, med förklaring av storheter" och undrar om det är bäst att jag först förklarar formlerna och sedan storheterna eller tvärtom?
Och om jag har en tabell med storhet, beteckning och enhet och skriver det för varje begrepp - har jag då förklarat storheterna? Eller måste jag skriva ut det typ såhär: Hastighet är en storhet som betecknas v och har enheten m/s?
Får man ens ha en tabell i teorin eller ska det vara en löpande text, med tanke på att jag också måste ha med referenser?
Man brukar ofta skriva ungefär såhär:
”Lägesenergin Ep hos ett objekt ges av sambandet
Ep=mgh
där m är objektets massa, g är tyngdaccelerationen och h är höjden över en definierad referensnivå”
När och var nämner man då enheten?
Det behöver du nog inte göra. Med ”förklara storheter” menar man att du ska förklara alla beteckningar du inför. Om du skriver ”m” i en formel måste du förklara att det är ämnets massa.
Jaha okej. Men om skriver flera formler med samma storheter, t.ex hastighet, medelhastighet och acceleration. Behöver jag skriva varje gång att t.ex t står för tid?
Nej, bara första gången du skriver det. Om du vill kan du ju även ha en tabell t.ex. innan inledningen där du listar alla beteckningar du använder och vad de står för. Det fungerar då som ett komplement till att förklara dem i texten. Det är kanske viktigare i längre rapporter där läsaren kanske hinner glömma bort vad den läste för 100 sidor sedan och inte minns vad en förkortning stod för. Då är det enklare att gå till tabellen och leta istället för att börja leta i texten.
Okej då förstår jag, tack!