1 svar
179 visningar
nessa17 51
Postad: 15 nov 2021 18:25

Fråga angående värme och delta T

Problemet: Du har kokat en kopp kaffe på 0,20kg till temperaturen 70 grader. Detta blandar du med 0,025kg mjölk av temperaturen 8,0 grader, hur hög blir sluttemperaturen i blandningen?

Jag tror förstår principen, att energin som avges av kaffet kommer tas upp av mjölken, så energin kommer vara negativ för kaffet som blir kallare och positiv för mjölken som blir varmare, sedan sätter man det lika med varandra för att ta reda på okända variabler. 

Men det jag inte förstår är varför facit säger att ekvationen ska bli c  * 0.2 * (70-T) = c * 0.025 * (T-8).

Varför blir det för kaffet (70 - sluttemperatur) och för mjölken (sluttemperatur - 8)? Ska inte delta T vara (temperatur i början - temperatur i slutet)? Så borde det inte vara (70-T) samt (8-T)?

Programmeraren 3390
Postad: 15 nov 2021 19:00 Redigerad: 15 nov 2021 19:26

T är sluttemperaturen.

70-T är hur många grader kaffets temperatur minskar med för att nå T när den avger värme.

T-8 är hur många grader mjölken ökar med för att nå T när den tar upp värme. Det ska vara ett positivt tal eftersom du vill beräkna en energimängd. Som ekvationen ser ut är båda positiva, det är samma energimängd. Det blir svårt att tänka att tecknet ska indikera om värme avges eller tas upp. Kanske tydligare om man skriver så här:

värmeengeri som kaffet avger - värmeenergi som mjölken tar upp = 0

Då ser man att båda är positiva (tack vare att definitionerna av de två energierna innehåller ordern"avger" respektive "tar upp". Hade man istf definierat de som förändring i energi hade "kaffeenergiförändringen" varit negativ och "mjölkenergiförändringen" positiv.)

Som du ser är det viktigaste att hålla kolla på vad uttryckena man sätter upp beskriver, då blir inte tecknen något problem.

 

Svara
Close