7 svar
50 visningar
iBellis behöver inte mer hjälp
iBellis 28
Postad: 13 mar 18:22

Fotosyntesens uppkomst + följder

Hej,

Vi har fått ut ett inför prov-papper där det finns exempel på övningsfrågor som kan komma på provet. Då är det en fråga som handlar om jordens atmosfär, med en bild på vad atmosfären innehöll under jordens "tidiga" år och en annan bild på vad jordens atmosfär innehåller idag:

How did Earth's atmosphere form? | NOAA SciJinks – All About WeatherHow did Earth's atmosphere form? | NOAA SciJinks – All About WeatherFrågan lyder såhär:

Den första bilden visar jordens tidiga atmosfär, den andra visar den atmosfär vi har idag. Beskriv vad som orsakade förändringen och vad det gick för effekter a) i början b) senare.

På a) frågan står det i facit att den första följden av fotosyntesen blev en katastrof då organismerna inte tålde syre och att klimatet också snabbt blev mycket kallare.

Varför blev det kallare? Var det för att mängden koldioxid i atmosfären minskade? Och hade jorden ens en atmosfär då (Asså fanns det ozon, O3)? 

Tacksam för svar!

mag1 9478
Postad: 13 mar 20:09 Redigerad: 13 mar 20:09

Koldioxid är en av flera växthusgaser, som du nog hört om i samband med klimatförändringarna. Det vi ser nu med ökade koldioxidmängder i vår atmosfär, är en ökning av temperaturen. Vid tidpunkten i första bilden var halten hög, och blev växthuseffekten också hög - därför var temperaturen högre. Men när sedan koldioxidhalten sjönk minskade växthuseffekten och temperaturen också.

Ni kanske redan gått igenom hur ozon bildas, men om inte så bildas ozon bildas från syrgas, och innan fotosyntesen bildat massvis med syrgas kan ju inte ozon bildas. Så det dröjde ett bra tag innan märkbara halter ozon uppstod.

Och ja vid tidpunkten för bild ett hade jorden en atmosfär, men den bestod av de gaser som visas i bilden. När fotosyntesen började, påverkades atmosfärens sammansättning till den vi har idag, och den sammansättningen visas i den andra bilden.

iBellis 28
Postad: 13 mar 21:24 Redigerad: 13 mar 21:25

Okej, så det fanns alltså inte ett ozonskikt? Men andra gaser som kunde fungera som ett ozonskikt? om jag har fattar det rätt

mag1 9478
Postad: 14 mar 09:19
iBellis skrev:

Okej, så det fanns alltså inte ett ozonskikt?

Det fanns ingen syrgas då, så inget ozon kunde bildas.

 

Men andra gaser som kunde fungera som ett ozonskikt? om jag har fattar det rätt

Ozonskiktet absorberar merparten av solens ultravioletta ljus. Och det minskar risken för att allt levande på jorden "bränns" av detta ultravioletta ljus. Jag vet inte om någon annan gasblandning, som fanns i urtiden, kunde ge liknande skydd, men min misstanke är att det inte fanns då.

I urtiden fanns det gott om växthusgasen koldioxid, som påverkade temperaturen. Men växthusgaserna påverkar atmosfären på ett annat vis, än t.ex. ozonskiktet. I dag finns båda i vår atmosfär, och ger skydd mot ultraviolett ljus och håller kvar värme på jorden.

iBellis 28
Postad: 14 mar 16:09

Okej men då tror jag att jag fattar. Men funkade den här ammoniak som en växthusgas också då eller? Det står ju att den finns i atmosfären. Var det på grund av vulkaner som det bildades?

mag1 9478
Postad: 14 mar 16:42 Redigerad: 14 mar 16:42

Ammoniak räknas inte som en växthusgas. Och från vulkaner släpps ammoniak ut.

Det fanns även andra gaser i atmosfären än de som syns i den första bilden, men det var fram för allt koldioxidens mängd som är intressant i sammanhanget med fotosyntesen.

iBellis 28
Postad: 14 mar 16:53

Okej. Tack så mycket för hjälpen! 

mag1 9478
Postad: 14 mar 16:56

För all del, kul att det hjälpte!

Svara
Close