9 svar
538 visningar
Anna20 44 – Fd. Medlem
Postad: 13 maj 2020 11:48

fotosyntes

hej! jag undrar över vad som kan hända om det finns för mycket solenergi i fotosyntesen?

jag tänker att när växter är för länge i solen så torkar de ut och dör om de inte får vatten. men om de får vatten och solen är väldigt intensiv kan fotosyntesen avverka efter ett tag?

jag tänker att det finns vell alltid någon begränsande faktor i fotosyntesen som gör att den inte längre kan fortsätta om den får för mycket av något. om växten får för mycket sol på sig kan kanske antalet klorofyllmolekyler som finns i växten inte räcka till för att fånga ljusenergin från fotonerna? jag har sökt över allt på nätet och i mina biologi böcker för detta, jag söker ett svar som kan förklara mer på molekylnivå vad som kan hända om en växt är exponerad för solljus för länge?

det skulle vara bra om ni kunde vägleda mig till en bra sida som förklarar detta, eller att ni själva förklarar det :)

mag1 9478
Postad: 13 maj 2020 21:24

Blir ljusintensiteten för hög bränns växten, precis som vi gör. Vissa växter gillar hel sol (d.v.s. att stå i direkt solljus) medans andra gillar mindre sol (delvis skugga). Får de för mycket solljus brukar t.ex. bladens färg ändras då cellerna börjar dö som en följd av t.ex. för starkt Uv-ljus.

Vissa växter behöver dessutom en period med mindre solljus under varje dygn, medans vissa klarar sig bra och växer på så det knakar vid kontinuerligt solljus.

Så både solljusets intensitet och hur länge växten får solljus påverkar hur växten mår, lagom är bäst - även om vad som är lagom skiljer sig mellan växter.

Hur växten klara sig skiljer sig från växt till växt.

Anna20 44 – Fd. Medlem
Postad: 15 maj 2020 10:11

men om växten blir belyst med en "svag" ljusintensitet kommer det då i fotosyntesen att finnas en mindre energirik foton som träffar fotosystem II eller har fotonen alltid samma energi hur intensiv ljusintensiteten än är?

SvanteR 2746
Postad: 15 maj 2020 11:09

Jag är lite osäker på exakt vad du frågar efter. Är du mest intresserad av hur fotosyntesen fungerar eller mest intresserad av varför växter kan ta skada av för mycket sol?

Det är nämligen två ganska olika saker. Fotosyntesen hinner inte alltid ta tillvara på all energi som finns i solljuset. Det beror oftast inte på att det finns för lite klorofyll, utan på att de kemiska reaktioner som händer senare i processen inte går tillräckligt snabbt.

Att växter tar skada av för mycket solljus beror dels på att de kan torka ut, men också på att för stark UV-strålning kan skada bladen på samma sätt som vår hud kan bli bränd. Det märks särskilt tydligt om man flyttar en växt som har stått inomhus (där den inte hunnit bygga upp något UV-skydd) och sätter ut den.

Var detta svar på din fråga?

Anna20 44 – Fd. Medlem
Postad: 15 maj 2020 11:41

jag är mest intresserad av fotosyntesen och vad som sker när det finns för mycket eller för lite ljus 

SvanteR 2746
Postad: 15 maj 2020 12:04

När det finns för lite ljus går fotosyntesen långsammare. Det sker helt enkelt färre reaktioner per sekund.

När det finns för mycket ljus hinner fotosyntesen inte med att ta hand om energin i ljuset. Det beror på att olika reaktioner nedströms inte går fort nog.

Anna20 44 – Fd. Medlem
Postad: 15 maj 2020 12:23

så hur skadas växten när fotosyntesen inte hinner med att ta hand om energin i ljuset? skadas proteinerna i kloroplasterna då?

SvanteR 2746
Postad: 15 maj 2020 12:53

Det kan bildas fria syreradikaler, som kan oxidera proteiner och andra molekyler, och det skadar dem.

Anna20 44 – Fd. Medlem
Postad: 15 maj 2020 12:58

tack för hjälpen :) finns det nån sida jag kan läsa mer om detta på och fördjupa mig i det? jag kan inte hitta den här informationen i mina böcker och när jag söker på nätet får jag inte upp en tillförlitlig källa

SvanteR 2746
Postad: 15 maj 2020 15:43 Redigerad: 15 maj 2020 15:44

Jag hittar inte jättemycket, och inget på svenska. Wikipedias sida om photoinhibition kanske kan vara ett ställe att börja på:

https://en.wikipedia.org/wiki/Photoinhibition

Denna sida handlar mer om växters UV-skydd:

https://theconversation.com/why-dont-plants-get-sunburn-62315

Svara
Close