Fotonabsorption och excitering av atomer
Hej!
Jag undrar hur det fungerar med fotonabsorption och excitering av atomer. Vad jag hittils vet är att när en atom tillförs energi, exempelvis i form av en foton så kan det (1) antingen "lyfta" elektronen ut ur atomen om fotonens energi är större än utträdesarbetet för atomens elektron. Eller (2) "lyfta" elektronen till någon av de "energirikare" banorna längre ut från atomens kärna. Det som bestämmer hur mycket energi som krävs för elektroner hos en viss atom måste väl då vara atomens mått på elektronegativitet? Dvs en atom som har en mer positiv kärna och samtidigt mindre radie, har en större elektronegativitet och därmed också krävs det mer energi för att påverka elektroner att "lyftas" längre ut från kärnan?
Det enklare svaret är att gå tillbaka till Bohrs atommodell. Elektronerna kan bara befinna sig i specifika skal med en specifik radie från kärnan. Dom kan bara hoppa däremellan. Det krävs energi för att förflytta utåt och det avges energi när elektronen återgår till sitt lägsta energitillstånd - det sker via ett fotonutbyte med exakt energimängd svarande mot en specifik våglängd. Detta sker under strikta villkor som måste vara uppfyllda
Det vanligaste är att den yttersta elektronen i atomen påverkas. det är den elektron som kräver minst energitillskott för att förflyttas till högre tillstånd eller att den utträder och vi får en positiv jon.
Högre atomnummer kräver mindre utträdesenergi för den yttersta elektronen. De innersta elektronerna i tunga atomer binds som du noterar väldigt hårt till kärnan.
Okej tack!