Förväntade värdet vid Poissonfördelning
Hej,
Jag förstår inte riktigt b-uppgiften här. Svaret ska vara 2, men jag hade nog helst velat svara 3. Jag tänker att när man läser vilket är det troligaste antalet så bör det vara synonymt med att kolla det förväntade värdet? I detta fall, eftersom det är en Poissonfördelning, så är ju det förväntade värdet lika med konstanten, alltså 2.7. Eftersom 2.7 är närmre 3 så hade jag i detta fall avrundat uppåt och svarat 3, men tydligen ska alltså svaret vara 2.
Är mitt resonemang felaktigt, eller är det en tolkningsfråga? Är det ens korrekt antagit att kolla på det förväntade värdet här?
Sannolikheten för två åskväder verkar vara 0,245 och för tre åskväder 0,220.
Laguna skrev:Sannolikheten för två åskväder verkar vara 0,245 och för tre åskväder 0,220.
Så är tanken man "testar sig fram" och beräknar sannolikheten för 1 åskväder, 2 åskväder, 3 åskväder, osv...? Eller räcker det beräkna för 2 och 3 åskväder tack vare det förväntade värdet?
Enligt engelska wikipedia-sidan är det heltalet närmast under lambda som förekommer oftast, om lambda inte är ett heltal.
Troligaste antalet: det värde på variabeln med högst sannolikhet.
Förväntade värdet: väntevärdet. Och hade de i denna uppgift frågat efter väntevärdet hade svaret varit 2.7, bara för att variabeln är diskret betyder inte det att väntevärdet värdet måste vara ett heltal, så ingen anledning att avrunda till heltal för den sakens skull