Förstår inte riktigt hur de har tänkt - bestäm maximal fjäderkraft som verkar på vikten
Hej, följande uppgift och lösningsförslag finns i min fysikbok. Men det är två steg som jag inte riktigt förstår.
1. När man ska beräkna periodtiden T så tänker jag att man dividerar antalet perioder på tiden det tar att utföra dessa perioder , men det är fel och jag förstår inte rikitigt varför?
2. De nämner att fjäderkraften är störst i nedre vändläget, vilket jag håller med om. Men jag förstår inte varför man har ställt upp den resulterande kraften så som de gjort och inte tvärtom.
Borde det inte vara så att i det nedre vändläget så är fjäderkraften större än tyngdkraften så att man får en resulterande kraft riktad uppåt mot jämviktsläget dvs såhär ?
Man hade precis lika gärna kunnat definiera positiv riktning neråt och fått $$F_R=F_{fjäder}-mg$$. Då hade fjäderkraften fått värdet -1,248 N. Båda varianterna kan beskrivas som "1,248 N riktad uppåt".
Så man kan alltså skriva det både som de har gjort men också ?
Ja.
Det verkar två krafter på vikten, fjäderkraften och tyngdkraften
Den resulterande kraften är helt enkelt summan av de två krafterna. Du bestämmer referensriktningen för den resulterande kraften när du ritar din figur!
Har du ritat som i b) nedan blir . Men om du ritar som i figur c) gäller . Då skulle vi få en negativ resulterande kraft (dvs den skulle ändå peka uppåt) eftersom . Den resulterande kraften vill återföra vikten till jämviktsläget i en harmonisk svängning.