5 svar
203 visningar
Lol12345 48
Postad: 19 nov 2023 21:34 Redigerad: 19 nov 2023 21:35

Förstår ej reaktivitet i periodiska systemet

Hej , jag behöver hjälp med reaktiviten som jag ej förstår. Min fråga är då. Jag vet ju att ju längre ner man går längst akalimetallerna är reaktiviten mer men ju längre upp man går mot halogenerna är reaktiviten mer. Jag förstår hur ej detta går till.

Sedan undrar jag också hur man ska veta vad som är mest reaktiv i periodiska systemet. Jag tänkte att själva hela gruppen, de akaliska metallerna, är mer reaktiva eftersom dem lättare endast behöver avge en elektron och samma sak med halogenerna då de endast behöver ta in en elektron. Men blir då övergångsmetallerna, bor,kol,kväve och syregrupperna mindre reaktiva eftersom dem har mer elektroner att avge samt ta in?

Om man i så fall med hjälp av kunskapen från det jag skrev i första stycket skulle jämföra om period 1 med period 6 i de akaliska jordartsmetallerna är mest reaktiva ? är det då att akaliskametaller , jordartsmetaller och övegångsmetaller ökar sin reaktiviteten ju längre ner man kommer och reaktiviten ökar ju längre upp man kommer i bor,kol,kväve och syregruppenra men även halogener? 

Som ni ser är jag själv väldigt förvirrade och är tacksam för ett tydligt svar, tackar. 

3,14ngvinen_(rebus..) 1225
Postad: 19 nov 2023 21:55

Hejsan och välkommen till Pluggakuten!

Ska göra mitt bästa för att lyckas svara på alla dina frågor, men skulle jag missa något eller om något fortfarande skulle vara otydligt - tveka inte att fråga!

Reaktivitet handlar om att uppta/avge elektroner för att kunna uppnå ädelgas struktur. Elektronerna som reagerar är alltid valenselektroner

I alkalimetallerna vill man avge en elektron (eftersom att de har 1 valenselektron)

I halogenerna vill man uppta en elektron (eftersom att de har 7 valenselektroner)

Det är dessa två grupper som är mest reaktiva, detta eftersom att de är "nära" att uppnå ädelgasstruktur och enbart behöver avge/uppta en enstaka elektron.

Ju längre ner i en grupp man kommer desto fler elektronskal finns i atomerna. Detta gör att valenselektronerna hamnar längre ifrån atomkärnan. Dessutom hamnar det fler elektronskal mellan atomkärnan och det yttersta skalet (som innehåller valenselektronerna) - detta fenomen brukar kallas avskärmning. Detta innebär att ju längre ner i en grupp vi kommer - desto mindre känner de negativa valenselektronerna av den positiva laddningen i atomkärnan - dvs desto svagare dras de inåt mot atomkärnan. 

 

I alkalimetallerna är detta förstås bra. Detta gör att ju längre ned vi kommer i en grupp - desto lättare har alkalimetallen för att släppa ifrån sig sin valenselektron (eftersom att den sitter svagare bunden till kärnan) - reaktiviteten (atomens "vilja" att släppa ifrån sig sin valenselektron) ökar därför nedåt i denna grupp.

 

I halogenerna är detta sämre. Ju längre ned vi kommer i en grupp - desto svårare har halogenen för att uppta en (valens)elektron (eftersom att elektroner inte känner en lika stark dragningskraft till den positiva kärnan, och därför inte dras lika hårt mot halogenen) - reaktiviteten (atomens "vilja" att uppta en elektron) minskar därför nedåt, oftast säger man dock istället att den ökar uppåt, men det är ju samma sak. 

 

När jag nu ska besvara dina resterande frågor blir jag lite osäker...

Jag tänker att detta (dvs vad som gäller för alkalimetaller och halogener) bör gälla generellt för alla grupper som ska ta upp/släppa ifrån sig valenselektroner. Dock är ju övergångsmetallerna lite specialfall och följer inte riktigt samma mönster.

Lol12345 48
Postad: 19 nov 2023 23:03

Jag menade att akalimetallerna och halogenerna har en bestämd regel liksom att ju längre ner man går i akalimetallerna desto mer ökar reaktiviteten och ju längre upp man går i en halogen desto mindre blir reaktiviteten. Men om dessa två följer den regeln. Är det så att halva periodiska systemets grupper i vänster sida följer akalimetallens regel (liksom att reaktiviten ökar ju längre ner)och den andra halva följer halogenerna regel(att reaktiviten ökar ju längre upp)?

Lol12345 48
Postad: 19 nov 2023 23:08

Om jag nu förstår rätt:

Ju längre bort en elektron är från atomkärnan ju svagare blir den elektrostatiska attrationen mellan protonen och elektronen och därför blir det lättare för en elektron att avges eller tas upp (beroende på om den har 7 elektroner ädelskalet = ta upp 1 elektron och om den har 2 elektroner i ädelskalet = avge 2 elektroner ) då det inte krävs så mycket energi. 

Lägre energi=mer reaktiv? 

3,14ngvinen_(rebus..) 1225
Postad: 19 nov 2023 23:11

Helt rätt!

Lol12345 48
Postad: 19 nov 2023 23:12

Du förstår inte hur tacksam jag är. Hahahha tack så mycket för hjälpen !!!

Svara
Close