Förskjutning av jämvikt med flytande ämnen.
Varför påverkas bara gaser av en volymändring när det kommer till jämvikt? När man räknar ut koncentrationen av ett flytande ämne får man . V i detta sammanhang borde väl vara hela jämviktsystemets volym.
Om du t ex fördubblar lösningens volym genom att hälla i extra vatten så förändras alla koncentrationer, och därmed (för det mesta) även jämviktsläget. Det är precis likadant som för gaser.
Smaragdalena skrev:Om du t ex fördubblar lösningens volym genom att hälla i extra vatten så förändras alla koncentrationer, och därmed (för det mesta) även jämviktsläget. Det är precis likadant som för gaser.
Men borde inte samma sak gälle för fasta ämnen. I magnus ehingers video säger han att alla fasta ämnen kan anses som konstanta i en jämviktsreaktion. Om detta ska stämma måste man ju räkna med att v i är ämnets egenvolym och inte systemets totalvolym
Hur beräknar du koncentrationen av ett fast ämne?
ItzErre skrev:Smaragdalena skrev:Om du t ex fördubblar lösningens volym genom att hälla i extra vatten så förändras alla koncentrationer, och därmed (för det mesta) även jämviktsläget. Det är precis likadant som för gaser.
Men borde inte samma sak gälle för fasta ämnen. I magnus ehingers video säger han att alla fasta ämnen kan anses som konstanta i en jämviktsreaktion. Om detta ska stämma måste man ju räkna med att v i är ämnets egenvolym och inte systemets totalvolym
Att (rena) vätskor och fasta ämnen kan förkortas bort ur jämviktsekvationer beror på att man egentligen ska räkna med aktiviteter och inte koncentrationer. Aktivitet är ett slags ”effektiv koncentration” som man inte behandlar under gymnasiekemin. Vid låga koncentrationer motsvarar aktiviteten ungefär koncentrationen, så man räknar med koncentrationer istället i gymnasiekemin för att göra det lite enklare. En viktig skillnad dock är att aktiviteten är enhetslös medan koncentrationen mäts i mol/dm3.
När man beräknar en aktivitet så tar man en aktivitetskoefficient multiplicerat med koncentrationen och delar med koncentrationen vid standardtillstånd :
För en ren vätska eller fast ämne gäller att . För vatten är koncentrationen vid standardtillstånd (25 grader, 1 bar) ungefär 55 mol/dm3. Men koncentrationen av en vätska eller fast ämne är ju mer eller mindre alltid likadan. Om du har en reaktion i vattenlösning där det förbrukas vatten så kommer koncentrationen av vattnet att vara ungefär likadan både före och efter reaktionen. Det betyder att koncentrationen av vatten kommer att vara mer eller mindre konstant 55 mol/dm3 och då kommer vattnets aktivitet att alltid vara ungefär: