Elaa 36 – Fd. Medlem
Postad: 5 maj 2017 16:20

Försättning....

4.2 Juice lagring i både mörk och ljus vid rumstemperatur


Resultaten från mätningarna av proverna lagrade i ljus och mörks skåp vid rumstemperatur ca 20° C visade en minskning av askorbinsyra över tiden. Enligt förpackningen av Innocent och deras näringsinformation så står att det finns 22 mg C-vitamin per 100 ml och jag fick det till 32 mg i 100 ml innan den fick förvaring. Men efter 9 dagar förvaring fick jag i den lagrade apelsinjuicen i mörk 28 mg i 100 ml och i den lagrade ljus fick jag 27 mg i 100 ml. Enligt min analys den lagrade apelsinjuicen i mörk innehöll större mängder askorbinsyra än den lagrade ljus. Dessa resultat bekräftar att askorbinsyrahalten i apelsinjuice från Innocent i 9 dagar i ljus och mörks skåp vekar vara vid eller högre än det värdet anges på förpackningen.
4.3 Analys av c-vitaminhalten vid olika temperaturer
Jag analyserad mängden av C-vitamin vid olika temperaturer bland annat 30°, 50° och 70° två olika tider som var 1 timme och 45 minuter. Målet var att reda på påverkning av temperaturen på C-vitaminhalten i apelsinjuice, så sorters av apelsinjuicen var färdigköpt juice med bravo märke. Resultaten visar att temperaturen har stor effekt på oxidationshastigheten för askorbinsyra i apelsinjuice. Högre temperatur leder till en större förlust av askorbinsyra i apelsinjuice. Enligt min analys och mina beräkningar så visades mitt slutresultat att det finns 10,2 mg per 100 ml på en timme uppvärmningstid vid 70° C och det finns 2,1 mg per 100 ml på 1 timme uppvärmningstid vid 30° C. Däremot vid 45 minuter uppvärmnings tid finns det 10,7 mg per 100 ml vid 70° C och det finns 2,8 mg per 100 ml på 45 timme uppvärmningstid vid 30° C. Om mitt svar stämmer eller om jag kan jämföra det som står i själva förpackningen med märke bravo som det finns 28 mg C-vitamin per 100 ml, så kan jag komma fram till och svara på min frågeställning att med uppvärmning av apelsinjuice händer mer C-vitamin minskas i det högsta temperatur. Så resultatet visades att det finns en stor skillnad mellan mängden av c-vitamin när apelsinjuicer värms upp. Ju högre temperaturer och ju längre tid, desto större påverkan på innehållet av C-vitaminhalten.
Slutsats
Resultaten från denna undersökning visar att temperaturen har en större påverkning på oxidationshastiheten för askorbinsyra i apelsinjuice. Hög temperatur har effekter på innehållet av C- vitamin i apelsinjuice. Därmed högre temperatur leder till en större förlust av askorbinsyra i apelsinjuice. Då det kan hämtas från resultatet som ju lägre temperaturen desto högre är innehållet av C-vitamin i fruktjuice. Det är bättre att lagra eller förvara på en plats under rumstemperaturen. Vid en högre temperatur förlust en större mängd av askorbinsyra i apelsinjuice som värms upp, men verkar inte hända under den 9 dagar när den förvaras vid ca 20°C. Det vill säga att vid rumstemperaturs förvaring minskar mängden av vitamin C mycket mindre än den höga temperaturen. Detta experiment stöder den allmänt uppfattningen att färskpressad apelsinjuice ofta är bäst och har högst C-vitamin innehåll. Därefter av resultaten av analys i olika apelsinjuice finns ett högst C-vitamin i färskpressad juice. Förlust av C-vitamin med tiden skiljer sig från en apelsinjuice till en annan under olik lagringsmiljöer. Medan uppvärmning prover orsakar betydande förlust av C-vitamin i apelsinjuicerna.
Tack i förväg!

Svara
Close