Formel för förändrninghastighet när temperaturen ökar
Nedkylning är ju
y'=k(y-to) vad är formeln för uppvärmning?
Det borde fungera med samma formel.
Givet att situationen är densamma (du sätter in objektet i en omgivning som är varmare), så är formeln densamma. Däremot förändras k såklart. :)
Smutstvätt skrev:Givet att situationen är densamma (du sätter in objektet i en omgivning som är varmare), så är formeln densamma. Däremot förändras k såklart. :)
Jaha, trodde man behövde ändra tecknet på y-to till to+y för uppvärmningen. Men det är väl fel, för det är väl skillnaden i temperatuen gånger en konstant som är temperaturändringen beroende på tempetaruen. Så det är enbart konstanten som förändras?
Börja räkna och kolla om det funkar! Om det mot förmodan inte fungerar, kan du väl komma tillbaka hit så kan vi försöka klura på det tillsammans?!
Okej jag hittar på en uppgift en metallbit befinner sig i en bastu där temperaturen är 50 grader, metallbiten är 20 grader varm, den förändras med en kosntant på 0,1. Jag skriver upp formeln för båda variationerna och får
y'=-0,1(50+y)
y'=0,1(y-50) det blir ändring på den homogena lösnignen alltså
y=ce^-0,1x mot y=ce^0,1x
partikulär lösnigen blir således
-50 och 50 den första kommer röra sig mot -50 grader medan den ni beskriver rör sig emot 50 grader. Tänker jag rätt, känns som jag satt to som fel också
y'=-0,1(50+y)
Nej, här räknar du med att omgivningen är -50o och att det är en avkylning (derivatan är negativ). Parentesen är ju skillnaden mellan den aktuella temperaturen och omgivningens temperatur, så (y+50) kan inte betyda något annat än (y-(-50)).
Newtons avsvalningslag ger oss att y'(x)=0,1(y-50).