Formel
mgh=mv2/2
mgh + mv2/2
....
Jag har lite svårt för att förstå när olika formeler används.
Hur ska jag tänka?
Om du tänker dig att du har ett mynt i din hand som väger 100 g dvs. 0,1 kg och vi bestämmer att den höjden har referensen
0 m. Då är i din första formel lägesenergin Ep=mgh=0 och rörelseenergin Ek=mv22=0
Du kastar upp myntet i luften med 10 m/s då får den en ungefärlig rörelseenergi på Ek=0,1·1022=5J
Den energin kommer att bevaras under hela tiden myntet färdas uppåt och i varje höjd ovan din hand gäller att summan av mgh+mv22=5J Där kommer din andra formel in.
Även allra högst upp gäller det, men då är rörelseenergin noll och all energi är lagrad i form av potentiell energi i myntet som då blir Ep=mgh och höjden vid vändpunkten alltså c:a h=Epmg=50,1·10=5m
Vid resan ner gäller samma sak som på uppresan men nu omvandlas all lägesenergi till rörelseenergi. Halvvägs ner gäller också din första formel mgh=mv2/2 Då är de 2,5 joul vardera och höjden således 2,5 m.
Alldeles innan myntet når din hand har vi samma hastighet som när myntet lämnade din hand.
Kan det hjälpa din tankegång?
m.rsd skrev:mgh=mv2/2
mgh + mv2/2
....
Jag har lite svårt för att förstå när olika formeler används.
Hur ska jag tänka?
Var du med på att mgh är lägesenergi och att mv2/2 är rörelseenergi?
Är du också med på att summan av lägesenergin och rörelseenergin är konstant om vi inte har friktion, luftmotstånd, termiska förluster eller liknande? T.ex. i det fallet jag beskrev där vi i början hade 5 joul alldeles efter att myntet lämnade din hand ända upp där det vände och till dess att det precis ska landa i din hand igen.