Förklara hur alkoholens struktur (Etanol) kan påverka antändbarheten.
Hej!
Jag har fått en uppgift av min lärare som är att försöka ta reda på vilka alkoholer som tänds lättast och sedan förklara varför resultatet blev som den blev genom att tänka på alkoholens strukturformel. Just nu har jag det lite svårt att förklara hur alkoholen Etanol tändes genom att tänka på dess struktur, så jag sökte på Google och fick massa olika svar.
Ena svaret var, för att Etanol ska kunna gå upp i eld måste den reagera med syre. Det andra svaret var att Etanol måste först förångas innan man tänder eld på den.
Jag själv tror att det första svaret är det som är rätt, men jag behöver hjälp med att förklara det genom att använda Etanolens strukturformel!
Hej och välkommen till Pluggakuten!
För att ett ämne skall kunna brinna, måste brännbara gaser bildas från ämnen. Det är dessa brännbara gaser som reagerar med syre i luften när det brinner. Så för att etanolen skall kunna brinna behöver den gå från vätska till gas.
För att få en känsla av vilka alkoholer som antänds lättast, är det nog enklare att jämföra två eller flera alkoholers struktur med t.ex. deras kokpunkter. På så vis blir det enklare att jämföra strukturerna och dra slutsatser om varför en alkohol brinner lättare, jämfört med en eller flera andra.
Jag undrar också om en alkohol har en kort kolkedja, brinner den lätt eftersom den behöver mindre energi för att antändas?
Nej, en alkohol med kort kolkedja är lättantändlig eftersom den har låg kokpunkt, d v s den avdunstar lätt. Anledningen till att kokpunkten är låg är att bindningar mellan olika alkohol-molekyler blir starkare ju längre kolkedjorna är (styrkan hos van der Waalsbindningar beror på molekylens area, och den ökar med längre kolkedja).