Fördelningsjämvikt
Hej
Läser om fördelningsjämvikt, i boken står det "ett ämnes fördelning mellan två flytande faser" men förstår inte vad det är för fördelning? Sedan kommer en fråga om när man extraherar jod ur en vattenlösning med hjälp av heptan, men förstår inte heller vad det är för två faser som de skriver om?
Vattenfas och heptanfas. Om 80 % av all jod finns i heptanfasen och 20 % i vattenfasen vid jämvikt så är fördelningskonstanten vid lika stor volym av varje fas 0,80/0,20=4.
Men är inte vattnet och heptanen i samma fas? Eller är det så att jod löser sig lite i vatten och lite i heptanen så beskriver man det som två faser?
Nej, kom ihåg "lika löser lika". Vatten och heptan har ju olika typer av bindningar mellan sina molekyler, så de blandar sig inte med varandra uatn skiktar sig (likt matolja och vatten). Jod är huvudakligen opolärt så det löser sig bättre i heptan än i vatten.
Okej, då förstår jag! Bildas det två olika jämviktslägen eller ett tillsammans då?
Det bildas ett jämviktsläge. Jod åker över från vattenfasen till heptanfasen och vice versa. När det åker över lika mycket åt bägge håll ändras inte längre koncentrationerna av jod i respektive fas och då har man uppnått jämvikt.
Okej, tack så jättemycket för hjälpen!