Förbränning i vätske- vs gasfas
Om man har Förbränning av C5H12O(l) vilket har delta H = -3320.663602kJ/mol och man istället nu ska förbränna ämnet i GASFAS - hur ska man tänka?
spontant hade jag tänkt att det först krävdes ämnets ångbildningsentalpi för att förånga ämnet så istället för -3320.66360kJ/mol så togs de, i detta fallet, 56.94kJ/mol från den energin så ut avgavs -3320.66360+56.94kJ/mol. Men svaret blir -3387kJ/mol.
Rita! I det första fallet har du först reaktanter och sedan produkter. Det är betydligt lägre energiinnehåll i produkterna ( d v s avgaserna) än i reaktanterna (bränsliet och syre). Alltså först ett bränsle-streck en bit upp på "energi-axeln" och sedan ett avgas-streck betydligt längre ner.
I det andra fallet börjar du med gasformig pentan istället - d v s man har tillfört lite extra energi för att föeånga pentanet, så det strecket ligger lite högre upp på energiaxeln än det förra bränsle-strecket. Avgas-strecket ligger kvar på samma ställe. Avståndet mellan bränsle-strecket och avgas-strecket blir lite större den här gången. Man kan alltså få ut lite mer energi om man redan har pentanet i gasfas från början.
Varför är det lägre energitillstånd i avgaserna?
tack för den bra beskrivningen!!
Själva meningen med att förbränna ett bränsle är att frigöra så mycket värmeenergi som möjligt, så man väljer att bränna energirika ämnen som ger energifattiga produkter (som brukar kallas avgaser).
Oavsiktlig dubbelpost. Vi håller oss till denna tråd. Tidigare diskussioner finns i den första tråden. /Smutstvätt, moderator