Förbränning av socker och salt-lösning
Hej jag har en viktig fråga på min inlämningsuppgif
Om man jäser en socker eller salt-lösning vilken av dem kommer att bubbla mest/släppa ut mest gaser.
Hur kan jag skriva en bra undersökningsmetod?
En saltlösning går inte att jäsa, så sockerlösningen är den som kommer att jäsa och börja bubbla.
Ett rimligt tillvägagångssätt är att samla upp gasen (koldioxid) som bildas vid jäsningen. Om det bildas mer gas så har det skett en mer omfattande jäsning. Hur kan du göra för att kontrollera hur mycket gas som bildas?
Teraeagle skrev:En saltlösning går inte att jäsa, så sockerlösningen är den som kommer att jäsa och börja bubbla.
Ett rimligt tillvägagångssätt är att samla upp gasen (koldioxid) som bildas vid jäsningen. Om det bildas mer gas så har det skett en mer omfattande jäsning. Hur kan du göra för att kontrollera hur mycket gas som bildas?
Funkar det om jag lägger typ en ballong över bägaren och sedan den som har mest luft har jäst mest?
Eller finns det något annat sätt? Kan jag använda ett annat redskap istället för en bägare, t.ex ett provrör?
Ja det en bra lösning men det bästa är nog att använda en e-kolv. Den har en smalare hals än en bägare (googla ifall du inte vet hur de ser ut).
Teraeagle skrev:Ja det en bra lösning men det bästa är nog att använda en e-kolv. Den har en smalare hals än en bägare (googla ifall du inte vet hur de ser ut).
tack så mycket, fast hur kan jag undersöka den på bästa sätt, hur ska jag skriva,
vad är viktigt att tänka på?
Vad tror du själv är viktigt?
@tereagle varför bubblar det? Är det pga koldioxiden som vill ut? Kan man säga att det är cellandning jästen genomgår, hur kan man gå mer in mer på detaljer på vad som händer?