Förbränning av plast
Hej!
Vet att det finns olika polymerer, men avger förbränningen av dem växthusgaser? Förbränning dvs. energiåtervinning. Det verkar rätt konstigt att det inte står någonstans på nätet för enligt mig låter det logiskt.
Tack på förhand.
Flyttade tråden från biologi till kemi, eftersom det handlar om kemi /Smaragdalena, moderator
Precis det är logiskt och svaret är "ja". Nästan all plast tillverkas av råolja som ju är ett fossilt bränsle. Egentligen behöver det inte vara ett fossilt bränsle för att släppa ut växthusgaser vid förbränningen, däremot är det fossila bränslen som ger global uppvärmning.
Så är det då så att man släpper ut bl.a. koldioxid när man energiåtervinner plast? Hur kan hela 12 % av plastavfallet energiåtervinnas i sådana fall?
Ja, så är det. "Energiåtervinning" är ett påhittat ord som ska få "sopförbränning" att låta mer miljövänligt. Ifall det inte går att återta materialet anses det bättre att åtminstone kunna tillvarata energin istället för att bara deponera materialet. Plaståtervinning är givetvis det bästa ur miljösynpunkt.
Ok, förstår. Bäst blir då att man hittar något system för fler typer av plast att enskilt återvinna antar jag
Ja, men det är inte så lätt. Det är t.ex. nästan omöjligt att återvinna härdplaster (plaster som oftast är lite hårdare och spröda) eftersom de är osmältbara.
Tack.
Men om man skulle argumentera för deponering, är det inte så att metangas bildas vid anaerob nedbrytning inuti de syrefattiga sophögarna, som finns i världens deponier?
Den frågan har du redan ställt i en annan tråd. Det är inte tillåtet att posta samma fråga flera gånger i forumet (s k korspostning).
Visste inte hur man kunde ta bort den :/