För vilka värden på p saknar ekvationen nedan reella lösningar?
Hej!
Jag läser just nu matte 2b och har kört fast lite påen fråga. Frågan lyder såhär:
För vilka värden på p saknar ekvationen nedan reella lösningar?
Jag har börjat med att dividera hela ekvationen med p för att få bort koefficienten framför x upphöjt till 2:
Jag vet sedan att jag ska använda mig utav pq formeln och föra in mina värden där. Är lite osäker på om jag har gjort rätt här dock:
Jag har förstått från de liknande trådarna att ekvationen saknar reella lösningar då p>2/3, men vill ju förstå varför. Skulle vara tacksam om någon kunde hjälpa mig framåt i lösningen och förklara allt på ett enkelt sätt!
Tack på förhand!
Det som du har under rottecknet, när är det mindre än 0?
välkommen till Pluggakuten!
En andragradsekvation saknar reella lösningar om uttrycket under rot-tecknet är mindre än 0 (man kan ju inte dra roten ur ett negativt tal). I ditt fall betyder det att , d v s . Om man förenklar VL och multiplicerar båda sidorna med p2 får man olikheten .
Behöver du mer hjälp, så visa hur långt du har kommit och fråga igen!
Välkommen till Pluggakuten!
Parametern skulle kunna vara noll och då får du inte dividera som du gjort. Om så har du ekvationen och hur många reella lösningar har den?
Om så kan du dividera som du gjort och för att förstå vad som sker med ekvationens lösningar föreslår jag att du kvadratkompletterar andragradspolynomet; detta ger samma slutresultat som användande av PQ-formeln men ökar din förståelse för vad som sker med ekvationens lösningar då parametern varieras.
Ett tips för att få en geometrisk känsla för vad som pågår här är att plotta för olika värden på (t.ex. med hjälp av GeoGebra). Lägg särskilt märke till vad som händer när .
Men har jag fört in mina värden i pq-formeln korrekt? Det känns fel, men kanske är det bara jag som är ovan.
startklar skrev:Men har jag fört in mina värden i pq-formeln korrekt? Det känns fel, men kanske är det bara jag som är ovan.
Du har gjort rätt, under förutsättning att det nedre bråkstrecket är längre än det övre. kan förenklas till .