Flyter alltid lägre densitet?
Hej!
Om ett ämne läggs i en vätska med större densitet än ämnet, kommer då ämnet alltid flyta oavsett hur stor massa av ämnet som läggs i vätskan? Med andra ord - är det fler faktorer än densitet som avgör om ett ämne flyter i en vätska eller inte?
Tack på förhand :)
Om man lägger i en tillräckligt stor klump av det tyngre ämnet, så kommer det att nå ända ner till bottnen och ändå sticka upp. I så fall kan man knappast säga att det flyter.
Smaragdalena skrev:Om man lägger i en tillräckligt stor klump av det tyngre ämnet, så kommer det att nå ända ner till bottnen och ändå sticka upp. I så fall kan man knappast säga att det flyter.
Fast det skulle ändå flyta ifall det var ännu djupare?
Ämnet kanske har låg densitet för att det är poröst, och då sjunker det när vätskan tränger in i det. Men då får man väl säga att densiteten har ändrats.
En spännande fråga att fundera på är vad som händer om ämnet som vi försöker få att flyta i vattnet även är lösligt i vattnet? Ett exempel på detta är etanol, som med sina 0.8 kg/liter har klart lägre densitet än vatten, men samtidigt är helt blandbart med vatten.
Kommer etanolmomekylerna att ansamlas i ett lager ovanpå vattnet (som när man häller matolja i vatten) eller kommer de sprida ut sig jämnt i vattnet? Vad talar för respektive emot?
Ett liknande fenomen att fundera på, där vi har gaser i stället för blandbara vätskor, är vad som händer om man har en behållare med en homogen blandning av olika gaser (säg kväve, syre och koldioxid) med olika densitet. Kommer gasblandningen förbli homogen, eller kommer gasen med lägst densitet (kvävet) att stiga och flyta ovanpå de andra, medan gaden med högst densitet (koldioxiden) sjunker och bildar ett lager längst ner i behållaren?