Flervariabelanalys: nablatecknet står helt ensamt?
Hej, är inte nabla en operator som man utför på en funktion? Kan den stå ensam? Såhär:
∮ΓF·dΓ=∬S∇×F·dS
Alltså stokes sats, om jag skrivit av rätt.
Det är en operation på F. ∇xF kallas rotationen av F, även rotF, eller curlF används.
Jaha okej, jag trodde att den stod ensam.
Det där x:et har du skrivit fel eller?
Det finns faktiskt lite symbolik i de här skrivsätten för operatorerna.
Du är säkert bekant med att nablasymbolen kan användas för att beteckna gradienten ∇U av ett skalärfält U. Om vi tänker oss att ∇=(∂/∂x,∂/∂y,∂/∂z) kan vi se ∇U som en skalärmultiplikation av vektorn ∇ med U för att få ∇U=(∂U/∂x,∂U/∂y,∂U/∂z).
Man använder även nablasymbolen för att beteckna rotationen ∇×F av ett vektorfält F=(Fx,Fy,Fz). Rotationen definieras som
∇×F=(∂Fz∂y-∂Fy∂z,∂Fx∂z-∂Fz∂x,∂Fy∂x-∂Fx∂y)
Och observera att detta är samma sak som vi får om vi tar kryssprodukten av vektorerna ∇=(∂/∂x,∂/∂y,∂/∂z) och F=(Fx,Fy,Fz).
Ytterligare en operator är divergensen ∇·F av ett vektorfält F=(Fx,Fy,Fz). Om du tolkar pricken som en skalärprodukt bör du nästan kunna gissa dig till hur divergensen definieras.
Det finns ett litet men i det hela, och det är att ∇ är en vektor som inte har tal som komponenter, utan "derivatan av" som komponenter. Man kallar det för att komponenterna ∂/∂x är operatorer, och när man multiplicerar något med operatorn applicerar man operatorn på detta. Detta skrivsätt är ganska användbart, och dyker upp på flera ställen i matematiken. Ett annat ställe är vid lösning av högre ordningens differentialekvationer.
Åh!!
Nice, jag förstod allt