Fleromättade fettsyror
Hej,
vet att fleromättade fetter oxiderar snabbare just för att de har fler dubbelbindningar och att det är därför de inte ska användas vid fritering och stekning då de lätt kan brännas. Men varför är de en hälsorisk? Är det pga att de enkelt kan brännas eller finns det något annat som gör att de är en hälsorisk? Hittar ingen fakta,,:(
Från en glad amatör: Det är väl mättade fettsyror som är hälsorisk? Och det beror på att de i ämnesomsättningen ökar mängden onda kolestroler. Det finns "essentiella fettsyror" som man måste få i sig med födan för att kroppen inte kan bilda dem med ur andra fetter och de är samtliga fleromättade! Den enda jag kommer ihåg namnet på är oleinsyra.
Så gå tillbaka och kolla att du läst/fattat rätt är mitt råd och lita inte på mig...
Eftersom de kan oxideras lättare betyder det att de bryts ned i större utsträckning vid kontakt med luft, speciellt vid höga temperaturer (fritering, stekning) då reaktionerna går snabbare. Det är nedbrytningsprodukterna som kan vara skadliga.
Omättade fetter är generellt sett nyttiga när de befinner sig som cis-isomerer, vilket normalt är fallet. Om man köper härdade fetter som margarin, vilket tillverkas av matoljor, finns dock en risk att cis-fetter omvandlas till trans-fetter och dessa är också hälsoskadliga. Det är dock ett annat problem som inte riktigt hör ihop med frågan, utan det vara bara en extra kommentar.
Teraeagle skrev:Det är nedbrytningsprodukterna som kan vara skadliga.
Vilka då?
Qetsiyah skrev:Teraeagle skrev:Det är nedbrytningsprodukterna som kan vara skadliga.
Vilka då?