5 svar
156 visningar
naytte Online 5022 – Moderator
Postad: 13 mar 2023 12:54

Fler kemikalier som smakar som bordssalt

Hej!

Idag under en labb fick jag lite kaliumnitrat i munnen av misstag, och jag märkte att det smakade väldigt likt bordssalt. Av ren nyfikenhet: känner ni till några andra kemikalier som smakar likt salt eller andra livsmedel?

naytte skrev:

Hej!

Idag under en labb fick jag lite kaliumnitrat i munnen av misstag, och jag märkte att det smakade väldigt likt bordssalt. Av ren nyfikenhet: känner ni till några andra kemikalier som smakar likt salt eller andra livsmedel?

Salter känns väl som att de smakar salt. Men jag har inte testat själv och rekommenderar INTE att göra det heller! :)

naytte Online 5022 – Moderator
Postad: 13 mar 2023 13:06

Nej då, haha. Jag har knappast tänkt stoppa i mig massa salter. Men jag blev nyfiken för det var verkligen omöjligt att urskilja smaken från vanligt bordssalt.

Mmm, intressant, ännu intressantare är dock hur du lyckas få Kaliumnitrat i munnen från första början? Måste skett något makalöst... ;)

naytte Online 5022 – Moderator
Postad: 13 mar 2023 13:23

Det stänkte upp i ett "moln".

SeriousCephalopod 2696
Postad: 13 mar 2023 13:28 Redigerad: 13 mar 2023 13:36

Sälta såsom alla sensationer likt färg, sötma, kyla osv är multifaktoriella och beroende av samspel mellan olika biologiska  sensorer och kognition snarare än att det går att relatera dem exakt till en kemisk eller fysisk princip. 

Det sagt så är sälta huvudsakligen förmedlad av receptorer som reagerar på förekomsten av Natriumjoner i munhålan.

Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK50958/#:~:text=MECHANISMS%20OF%20SALT%20TASTE&text=Many%20sodium%20compounds%20are%20not,et%20al.%2C%201981)

Joner som är kemiskt lika Natrium, så som Kalium, kan inducera en liknande reaktion så natriumsalter och salter vars positiva jon liknar natrium upplevs som "salt"

Kloridjonen i NaCl har en sekundär roll i upplevelsen av sälta men är inte nödvändig. I fall då Cl-jonen ersätts av en annan negativ jon, så som nitrat, så påverkar det helhetssmaken då de introducerar en sekundär smak.

Ett annat harmlöst smakexperiment är med natriumvätekarbonat, dvs bikarbobat, den aktiva komponenten i bakpulver. Bikarbonat har sälta genom natriumet men även bäska via karbonatet, så helhetsintrycket är ett beskt salt.

Även andra salter kan ge sälta men är i regel inte garanterat när positiva jonen inte liknar natrium. Jag tycker i alla fall inte att "kryddan" Alum, en aluminiumsulfat, har en särskilt salt smak utan snarare smaken "strävt" och rentav lite sötma. Aluminiumsalter har alltså inte så mycket sälta.

Den nyfikne kan besöka kryddhyllan på ICA och köpa några harmlösa kryddor. Många där är salter. Kaliumnitrat säljs exempelvis som Salpeter och är helt enkelt en krydda.

Svara
Close