Fjäderproblem, hur mycket rör sig fjädern?
Hej, har fastnat på denna fråga, vid ”hur mycket fjädern trycks ihop i vändläget”? Det är ju en friktionskraft från underlaget under den sträcka (x) fjädern trycks ihop också som jag inte vet hur jag räknar ut. Jag resonerar att jag har en energi från klossen Ek, som rör sig sträckan S, med ett arbete w från underlaget som bromsar klossen, framme vid fjädern kommer friktionskraften och fjädern bromsa klossen.
Vad är din fråga exakt?
Friktionskraften är din kinetiska friktionskoefficient gånger normalkraften. Du har denna uppställning:
Lös för x.
Min fråga var att jag inte vet hur jag ska räkna ut arbetet friktionskraften gör under sträckan x, men din formel löser ju det, visst blir det såhär? Sen använder jag rätt antal värdesiffror när jag räknar? Nu är ju frågan vilket x som är rätt, det borde va det positiva x, eftersom fjädern trycks ihop i positiv x-riktining?
Liddas skrev:Min fråga var att jag inte vet hur jag ska räkna ut arbetet friktionskraften gör under sträckan x, men din formel löser ju det, visst
Nu är det inte direkt en formel. Det är en uppställning av energi före lika med energi efter. Du har en rörelseenergi som helt omvandlas till friktionsenergi och potentiell energi i fjädern.
blir det såhär?
Att lösa en andragradsekvation bör du klara av, jag kan inte kolla detaljerna nu.
Sen använder jag rätt antal värdesiffror när jag räknar?
Indata har tre värdesiffror men du anger fyra. Trunkera en av decimalerna så har du ett korrekt svar. Det brukar dock ha mindre betydelse vid universitetetsstudier eftersom noggrannheten hos indata kan se väldigt annorlunda ut i verkligheten än det man lär sig på gymnasiet.
Nu är ju frågan vilket x som är rätt, det borde va det positiva x, eftersom fjädern trycks ihop i positiv x-riktining?
Ja, rent fysikaliskt har det negativa svaret inget med vår lösning att göra utan är bara ett så kallat matematiskt bihang. I den här endimensionella modellen vi ställt upp måste .
En notis bara. Du beräknar friktionskraften som koefficienten gånger normalkraften och anger att den har enheten Joule. Är det ett enkelt misstag eller ett grovt fel?
Ojoj ja det är verkligen fel, det är N som enhet, tack för uppmärksammandet!