Fjäderns förlängning
Hej!
Jag undrar varför fjäderns förlängning blir 0,078 m istället för 0,122 m vid beräkning av fjäderkonstanten? Han drar ju ner fjädern 4,6 cm ytterligare, så borde man inte slå ihop den längden med längden han hade dragit ner innan?
Tack på förhand!
För att kunna beräkna fjäderkonstanten så behöver du både veta hur långt fjädern dragits ut, och med vilken kraft den har dragits ut, eller hur?
Vet du hur stor kraft som använts för att dra ut fjädern 0.078m? Vet du hur stor kraft som använts för att dra ut den 0.122m?
Du har en poäng! Jag tänkte att kraften man använder i formeln enbart är tyngkraften för det föremål som utsätts för svängningen (alltså 450 g vikten)? Men alltså stämmer inte det, utan kraften som används i formeln är inte bara kraften för det som utsätts för svängningen utan även kraften på det som gör att svängningen uppstår?
Jag förstår inte riktigt vad du menar, men jag kan förklara lite till så kanske det ger svar på din fråga ändå. Den formel som du pratar om är Hookes lag, eller hur? F=kx, dvs fjäderkraften är proportionell mot fjäderns utdragning från obelastat läge.
När Stefan hänger vikten i den obelastade fjädern så förlängs den 0.078m. Den enda kraft som drar i fjädern är mg, och i det nya jämviktsläget måste fjäderkraften vara lika stor men motriktad (annars hade kraftresultanten inte blivit noll, och det hade inte varit ett jämviktsläge).
Sedan drar Stefan ner fjädern 0.046m ytterligare. I det nya jämviktsläget 0.122m är fjäderkraften alltså mg+Fstefan. Problemet är att du inte har någon aning om hur stor Fstefan är (förrän du har beräknat fjäderkonstanten i det första jämviktsläget med enbart vikten).
Ger det dig svaret på din fråga? Annars får du fråga igen.